La Vanguardia (Català) - Culturas

Sensual, profunda, dona

Sobre la llibertat, el buit, la guerra, la maternitat, la vida...

- LAURA FREIXAS

Des dels diferents àmbits de la novel·la i l’assaig, cinc veus femenines que ens acosten amb les seves paraules a una manera diferent de relacionar-nos amb el món.

Amor lliure / Amor libre Tessa Hadley Edicions de 1984/Sexto Piso

Tenint en compte la literatura que han produït (com El quadern daurat

de Doris Lessing o La piedra de moler

de Margaret Drabble), els anys seixanta a Londres van ser un momentfron­tissa, en el qual les joves van poder per fi gaudir de llibertat sexual... Però aviat van descobrir que tenia un preu. Tessa Hadley (Bristol, 1956) fa reviure aquella època a Amor lliure a través del personatge d’una mestressa de casa burgesa, culta, refinada, que s’enamora de qui no toca: un noi molt més jove, bohemi... i que amaga un secret. Una novel·la sàvia, profunda i plena de sensualita­t, la lectura de la qual és un plaer.

Todos deberíamos romper Marta Gordo Caballo de Troya

Una dona s’asseu a sopar amb el seu marit, com cada nit des de fa molts anys... i de sobte, tot canvia: el present, el futur, i fins i tot el passat, que es veu d’una altra manera. Todos deberíamos romper, primera novel·la de Marta Gordo (Madrid, 1975), reflexa aquell redescobri­ment de la llibertat i del buit, de la vida com una cosa indefinida –a estones anguniosa, a estones eufòrica–, de la mateixa persona, fora de l’engranatge, que les separacion­s propicien. Una novel·la agredolça, amb molta personalit­at.

Palabra de madre Ibone Olza

Penguin Random House

Sabíem que Ibone Olza (Lovaina, 1970) és una psiquiatra especialit­zada en l’àmbit perinatal (tot el que envolta el naixement), autora de l’assaig Parir

i fundadora de l’associació El Parto es Nuestro. Però no coneixíem les experiènci­es personals que van motivar el seu interès, la seva reflexió, el seu activisme: els desitjos, somnis, dificultat­s que van envoltar els seus tres parts. En aquest nou llibre narra aquelles vivències i tot el que li van aportar, entrecreua­nt-ho en el relat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain