La Vanguardia (Català) - Culturas

Per no perdre el nord

De la conquesta d’Amèrica a Ucraïna, petites i grans guerres

- JOAN ESCULIES

La política des de perspectiv­es diverses: la història, el pensament, la biografia, l’assaig d’actualitat... Passat i present per comprendre el món convuls de l’avui.

Chacón. La mujer que pudo gobernar Joana Bonet

Península

“¿Por qué grita tanto mamá? Cómo explicarle a un niño de tres años que su madre encima del escenario se transforma y se entrega”. La frase concentra l’essència de la intensa biografia de la dirigent socialista i ministra de Defensa. Escrita des de la mirada amiga i amb destresa periodísti­ca, mostra la intimitat de la persona rere la figura pública i també moments polítics àlgids, com el camí al congrés del PSOE del 2012, quan Carme Chacón va quedar a les portes de la secretaria general del partit.

L’espoli franquista dels ateneus catalans Neus Moran

L’Avenç

Quan es parla d’edificis requisats pel franquisme als perdedors de la Guerra Civil, la imatge recurrent és la seu del PNB a París que avui, encara en mans de l’Estat, acull l’Institut Cervantes. L’acurada recerca de la historiado­ra, però, identifica a Catalunya gairebé tres-centes propietats de més de duescentes entitats que esperen que una llei de Memòria retorni als hereus de les societats propietàri­es allò que es va espoliar sota la premissa “no es robar apropiarse de cuanto existe en un domicilio rojo”.

Putin trenta anys després del final de l’URSS Llibert Ferri

Edicions de 1984

Per comprendre la invasió d’Ucraïna, mig món es pregunta què hi ha en la ment del president de Rússia. El comportame­nt de Putin, però, no s’entén sense una mirada llarga. Ferri és un dels principals especialis­tes a Catalunya en l’Europa de l’Est i durant vint anys n’ha estat el referent periodísti­c a Televisió de Catalunya. A partir de l’experiènci­a pròpia i amb multitud de

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain