La Vanguardia (Català) - Culturas

Un viatge a altres temps

La mirada al passat és un gran exercici de responsabi­litat que ens brinden els historiado­rs i que en èpoques convulses adquireix nou significat

-

noms propis: Sòcrates, Napoleó, Carlemany, Marco Polo..., per entendre la cultura europea i el drama actual de què fugen per les aigües de la Mediterràn­ia des d’Àfrica. A l’altre, Ruiz-Domènec, amb gran capacitat de síntesi, presenta assumptes dels últims vint anys com la intel·ligència artificial, els populismes o fets de gran transcendè­ncia com la invasió pels Estats Units de l’Afganistan.

Una altra visió molt panoràmica és la que brinda l’historiado­r israelià Oded Galor a El viatge de la humanitat / El viaje de la humanidad (Grup 62/Destino), amb llançament internacio­nal en una trentena de països, i que analitza les raons de la prosperita­t i els seus eclipsis.

Menys habitual, però igual d’interessan­t, és fer història d’una ciutat com Toledo (La Esfera de los Libros), de Daniel Gómez Aragonés, que busseja en els primers assentamen­ts d’aquesta urbs a la vora del Tajo fins a arribar al Toledo actual, revisant els pobles i personatge­s que hi han marcat un llegat, fent una comparació amb llocs com Jerusalem o Roma.

I d’una ciutat mítica també tracta un llibre d’abast històric però de to narratiu: 1922 (Pre-Textos), d’Antonio Rivero Taravillo, que pren per títol un any crucial per a la trobada a París d’Ezra Pound amb James Joyce i T.S. Eliot. És aquest el període d’entreguerr­es que tanta novetat bibliogràf­ica genera, en especial entorn de la Segona Guerra Mundial. En aquest camp tenim Laurence Rees, que a Hitler/Stalin (Crítica) examina aquests dos dictadors amb alguns nexes comuns, com el fet d’estar preparats per crear un patiment infinit per aconseguir el que volien.

Una víctima d’aquell temps va ser Víctor Klemperer, que a Quiero dar testimonio hasta el final (Galaxia Gutenberg) ofereix la seva experiènci­a sota el terror nazi, per la seva condició de jueu, que va reflectir en un diari d’unes cinc mil pàgines. Aquesta edició reuneix les més destacades, sobretot sobre la vida quotidiana en el Tercer Reich.

Aquest és un període en el qual es va fer especialis­ta Raul Hilberg. A Ejecutores, víctimas y testigos (Arpa) parla tant d’aquells que van causar com els que van patir l’Holocaust, més els que se’n van mantenir al marge de manera passiva. Principalm­ent, analitza el grup de metges, advocats o funcionari­s que van participar activament en el règim nazi i les víctimes que van patir l’impacte del genocidi.

Per la seva part, Anna Reid, a Leningrado (Debate), realitza un rescat dels ciutadans que van quedar atrapats tant a les grapes de Hitler com a les de Stalin. Explica, d’aquesta manera, com des del 1941 la ciutat de Leningrad va ser assetjada gairebé tres anys i que, en cas d’haver caigut, l’esdevenir de la guerra hagués estat molt diferent. L’autora ens porta a una reguera de peripècies personals a partir de cròniques i els testimonis reals de diaris dels dos bàndols, reflectint la vida quotidiana dels qui van viure aquest setge. D’un conflicte més proper ens parla Ignacio Martínez de Pisón a Partes de guerra, clàssica antologia de testimonis literaris sobre la guerra civil espanyola, que ara apareix en edició ampliada amb el segell de Catedral.

Les estratègie­s de caire bèl·lic i intimidato­ri són pròpies de països amb ànim conquerido­r. I d’això en sap molt Felipe Fernández Armesto, d’acord amb Un imperio de ingenieros (Taurus), una història de l’imperi espanyol a través de les seves infraestru­ctures. Aquest historiado­r posa tot el pes en la figura dels enginyers, els quals van dirigir obres públiques fonamental­s per a la consecució d’èxits econòmics, socials i culturals per a Espanya.

Ricardo García Cárcel i María Ángeles Pérez Samper han coordinat un ampli grup d’especialis­tes perquè tracin un conjunt de Semblanzas catalanas (Cátedra) que reflecteix­en la pluralitat històrica d’aquesta societat, i el seu pes en el marc espanyol, a través de figures que van de Narcís Feliu de la Penya i Rius i Taulet a Pasqual Maragall i Carlos Ruiz Zafón.

I per acabar, dues recomanaci­ons que ens traslladen a ambients ancestrals i remots, tocant diverses discipline­s del coneixemen­t. De manera que Pedro Olalla, a

Palabras del Egeo (Acantilado), evoca aquest mar grec per fer una incursió humanístic­a que ens obre les portes de la bellesa i el misteri de la llengua hel·lena; això, en última instància, ens fa partícips de la història dels grecs i, per extensió, de la nostra. I en aquesta mateixa línia d’investigac­ió es mou Pedro Barceló, que a El mundo antiguo (Alianza) ens regala un compendi d’alguns dels aspectes més atractius de l’etapa que va de l’any 1500 a.C. al 500 d.C., quan es va desenvolup­ar i es va consolidar tota una cultura entorn de la conca de la Mediterràn­ia. Per això, el llibre esdevé tot un viatge per terra i mar, per la mitologia i les guerres, pels successius governs i religions que va viure l’antiguitat. |

 ?? M. ESPINOSA / GETTY ?? 1 José Enrique Ruiz-Domènec, autor d’‘El sueño de Ulises’ i de ‘Breve historia del siglo XXI’ 4 04
M. ESPINOSA / GETTY 1 José Enrique Ruiz-Domènec, autor d’‘El sueño de Ulises’ i de ‘Breve historia del siglo XXI’ 4 04
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain