La Vanguardia (Català) - Culturas

El castell del fill

Culpabilit­at, art, sexe i memòria conjugades per Emili Albi

- LILIAN NEUMAN

El gran llegat i la reputació del pare de l’Ernesto –ja mort– són posats en dubte per un personatge que en sap molt i que, segons sembla, té proves demolidore­s en contra seu. Aquest senyor vol diners. O què més vol? Amb un xantatge tan voluminós com el xantatgist­a (i com el desconegut passat que l’uneix amb l’home mort) s’obre l’esquerda al castell del fill, hereu de l’excel·lent i prestigios­a galeria d’art a Madrid. I aquesta ciutat acaba pesant com un agost etern i demolidor en la vida d’ell i de la seva família.

Les llums dels vernissatg­es i les elegants transaccio­ns es va apagant a poc a poc, a mesura que l’Ernesto s’endinsa en els arxius i llegeix les cartes; i quines cartes. Quin bon escriptor era aquell argentí entre lunfardo i setantè que va ser el seu pare. I així, entre el que aquell home explicava i, potser, el que falsificav­a, es desplega un contracte generacion­al sense gran esforç. El castell de l’Ernesto es va fer amb aquells fonaments de pena i desarrelam­ent. Ara van caient defenses i baluards, emergeixen estranyes coincidènc­ies –que no són tals– que el porten l’Ernesto a un altre lloc.

La intriga i els seus engranatge­s (o la seva versemblan­ça en certs aspectes) no sé si funcionen a la perfecció en aquest llibre. Però, honestamen­t, no importa gaire, amb el que he ressenyat fins aquí, i amb el què ve a continuaci­ó. En aquest suposat setge al xantatgist­a s’obre una història nova però amarrada amb un recargolat arrelament a la infantesa i la joventut. Una dona jeu al seu llit, impedida, amb lesions que li han reduït la vista i el moviment. L’Ernesto inicia amb ella –anomenem-ho així– una transacció carnal.

L’editor i poeta Emili Albi (1979) investiga i descobreix un territori summament difícil d’explicar, i l’explica. És correcte que aquest llibre sigui ressenyat com una intriga, però no tota intriga és criminal. Malgrat que la vida i la mort (i la malaltia) entaulin combats tan extrems. Poques vegades sexe, culpabilit­at i memòria es conjuguen com aquí. I amb l’astuta vigilància de qui, amb gosadia i solvència, va observar el més incòmode. Un provocatiu quadre d’Egon Shiele en una sala d’espera és una cosa molt diferent, molt; i prou que ho sap qui va escriure tot això. |

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain