La Vanguardia (Català) - Culturas

Els Kennedy de la literatura

- SERGIO VILA-SANJUÁN

Resulta difícil trobar una dinastia literària amb més atractiu que la família Mann. Entre els seus integrants observem de tot: els més alts cims de la creació i el prestigi literari (Thomas Mann, autor d’Els Buddenbroo­k i La muntanya màgica, va rebre el 1929 el premi Nobel); les picabarall­es fraternes (Heinrich, autor de L’àngel blau, era un escriptor més ràpid però menys profund que el seu germà petit, que va anar-li sempre al davant); el glamur, la voluntat transgress­ora en molts terrenys (en Klaus i l’Erika, escriptors i actors, fills d’en Thomas, van ser els reis de la bohèmia de Munic); el prestigi acadèmic (en

Golo, germà dels anteriors, reconegut historiado­r); l’enfrontame­nt polític (entre en Thomas i en Heinrich, a la Primera Guerra Mundial, i de tota la família contra el nazisme, després); la tragèdia, amb el suïcidi de dues germanes d’en Thomas i del seu fill Klaus...

Tot aquest material d’alt contingut literari i emotiu va aflorar a les novel·les i llibres testimonia­ls dels seus integrants i ha donat peu a nombrosos assajos, cròniques interpreta­tives i fins i tot sèries de televisió. El relat sobre els Mann torna una vegada i una altra, sempre interessa, sempre hi ha dades noves. Se’ls pot veure com els Kennedy del món literari (segons el crític Marcel Reich-Ranicki, “en aquest segle no hi ha hagut a Alemanya una família més notable, original i interessan­t que els Mann”).

Apareix ara El mago. La historia de Thomas Mann (Lumen), de l’escriptor irlandès Colm Tóibín. Es tracta d’una “novel·la de no-ficció”, a partir d’una àmplia bibliograf­ia, sintetitza­da i reformulad­a amb agudesa. L’autor, resident en la seva joventut a Barcelona i autor d’un llibre sobre la ciutat, ja havia experiment­at la fórmula amb The master. Retrato del novelista adulto (Edhasa, 2006), interessan­t aproximaci­ó a Henry James, figura esquiva com cap altra. Tóibín reflectia la seva complexita­t, les seves amistats, les fonts que van nodrir obres com Retrat d’una dama.

Si The master arrencava amb la guerra de Secessió americana, per navegar després per dècades plàcides, a El mago Tóibín s’aproxima a una figura i un entorn plenament marcats pels grans enfrontame­nts del segle XX. Thomas Mann, treballado­r disciplina­t i exitós des de la seva primera joventut, apareix fidel a la concepció liberal de la cultura, “burgesa, cosmopolit­a, equilibrad­a, desapassio­nada”. A la I Guerra Mundial pren partit pel nacionalis­me alemany, però posteriorm­ent n’abomina fins a plantar cara al Tercer Reich i optar per l’exili.

Tóibín realça el vessant gai del novel·lista, fàcilment perceptibl­e en la seva coneguda Mort a Venècia però portada més en el terreny platònic que en el pràctic, i poc documentad­a fins a la publicació pòstuma dels seus

Diaris (la desaparici­ó dels quals durant un temps causa un dels ensurts de la novel·la). En la visió de Tóibín, la de l’autor és una forma de vida implícitam­ent pactada amb la seva dona, Katya, tan enigmàtica com atractiva.

El mago plasma moments de fugida anguniosa (atrapats a Suècia, els Mann aconseguei­xen creuar l’Atlàntic in extremis; el vaixell amb què viatja la seva filla Monika és torpedinat i el gendre mor). Ben acollit als EUA, l’elevació de Thomas al rang de primer home públic alemany antihitler­ià, protegit de Roosevelt, coincideix amb el “ressentime­nt” d’alguns dels seus fills. Amb detallisme escollit i sucosos diàlegs, la novel·la de Tóibín il·lumina la gestació d’alguns llibres de l’autor i aporta moments còmics, com l’intent de seducció per part d’Alma Mahler. En l’àmbit humà Thomas Mann es mostra sempre olímpic i contingut, i en els seus últims anys defensa, amb Goethe com a estendard, un pensament obert i polivalent davant el xoc d’ideologies que la guerra freda porta.

El mago és un llibre de lectura deliciosa, i la brillant revisió de la imatge de Thomas Mann i família que proposa probableme­nt la fixarà amb força per als propers anys.

‘El mago’ de Colm Tóibín és una novel·la deliciosa sobre la figura i l’entorn de Thomas Mann

 ?? GETTY ?? Thomas Mann fotografia­t a Nova York, el 1943
GETTY Thomas Mann fotografia­t a Nova York, el 1943
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain