La Vanguardia (Català) - Culturas

Dues noies ximples

La nova generació de policies d’Alicia Giménez Bartlett

- LILIAN NEUMAN La presidenta

L’escriptor mallorquí José Carlos Llop

Què hi ha millor que contractar dues principian­ts, perquè res, absolutame­nt res no surti a la llum? En altres paraules, per no resoldre el cas. Amb aquesta premissa astuta es posa en marxa la investigac­ió que, si es compleix el pla dels grans caps, es resoldrà amb una mentida oficial. Així que el ministre i el cap de la policia estan encantats amb aquelles dues germanetes vingudes del camp, acabades de graduar. Ni la Berta ni la Marta Miralles, una més dura i seriosa, l’altra més extraverti­da, no seran capaces, segons la mentalitat d’aquests caps de València, de descobrir què hi ha darrere de la mort de l’exalcaldes­sa de la ciutat i senadora. I així es donarà per bo i oficial que la gran Vita Castellá ha mort pels seus problemes de salut. Som al 2016, i aquest és el nom de ficció que rep l’exalcaldes­sa Rita Barberá, que, com es recordarà, va morir un dia abans de declarar davant la justícia.

Un fidel a la inspectora Petra Delicado, a qui coneixem des del 1996, podrà oferir certa resistènci­a a aquestes dues nenes. Al principi s’enyora aquella sàvia mala llet de la Petra, les espurnes i l’entesa amb Garzón. I aquella qualitat imprevisib­le que emergeix entre tots dos. Però aquesta enyorança se supera avançant una mica més en la lectura. Alicia Giménez Bartlett (Almansa, 1951) –diverses vegades premiada, amb novel·les dins i fora de la sèrie de la Petra– l’ha encertat amb aquestes dues germanes. La Berta i la Marta represente­n una nova generació i, Déu ho vulgui, una via cap a una societat millor. Les noies Miralles no tenen acritud; i resulta que l’acidesa sona aquí a vella guàrdia, si ho mirem des del punt de vista d’elles. Però, amb el llenguatge de la Petra, tenen un parell de nassos. Compleixen horari a comissaria per mantenir l’aparença oficial de dues ximples. Alhora treballen per lliure, i a fons, en la veritable investigac­ió d’aquesta mort acostant-se cada vegada més al cor d’un pop de tentacles lletjos.

També apareix –i molt– el segon de la Vita/Rita. Però també hi ha gent que vol que passi el que aquestes noies es dediquen a fer: remoure l’estany on la senyora alcaldessa ha regnat amb les seves prebendes i favors, amb els seus passejos amb Ferrari amb Francisco Camps i les seves grans festes. En una entrevista en aquest diari, Alicia Giménez Bartlett afirmava que la figura de Rita Barberá, amb el seu excés i la seva incorrecci­ó –i la seva secreta complexita­t–, sempre li va semblar fascinant. Per absència i per referència, la novel·la retrata aquesta dona i el seu entorn. No és menor tot el que les Miralles descobreix­en. Benvingude­s siguin. |

Alicia Giménez Bartlett

ALFAGUARA. 344 PÀGINES. 19,90 EUROS

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Alicia Giménez Bartlett retrata l’entorn i la mort de Vita Castellá/Rita Barberá a València
ÀLEX GARCIA Alicia Giménez Bartlett retrata l’entorn i la mort de Vita Castellá/Rita Barberá a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain