La Vanguardia (Català) - Culturas

El mirall trencat de la burgesia

Cru retrat periodísti­c a través de l’aguda mirada de Manel Pérez de com el poder econòmic català ha anat perdent progressiv­ament autoritat social i política

- JOAN ESCULIES

“Els elements capitalist­es de Catalunya, si ara són refractari­s al separatism­e, seran els primers en adherir-s‘hi el dia que el vegin victoriós i seran els que el sostindran després com ara sostenen el vell règim”.

Durant els anys del procés, l’independen­tisme, malgrat els recels sempre presents en el seu si i la informació que en tenia la seva direcció, va albergar l’esperança que arribada l’hora de la veritat, financers, empresaris i el gruix de la burgesia catalana, si bé no esperonari­en la independèn­cia, no s’hi oposarien de manera frontal.

Els canvis de seu social d’empreses i bancs arran dels fets d’octubre del 2017 van resultar un despertar dolorós i van deixar al descobert una doble debilitat. D’una banda, la del directori independen­tista, al qual només la gran vergonya del govern Rajoy ordenant l’actuació policial de l’1-O va permetre maquillar la manca de les “estructure­s d’estat” promeses i les limitacion­s del moviment per forçar una negociació amb l’Estat.

De l’altra, la d’una burgesia local a qui se suposava un poder real molt més gran del que en realitat tenia per incidir en la seva pròpia societat a l’alba del nou mil·lenni. Les causes, intents de frenar la bola de neu i fracassos d’aquest segon vector és el que explica Manel Pérez (Barcelona, 1958) a La burguesía catalana. Amb l’eloqüent subtítol Retrato de la élite que perdió la partida i la tesi suggeridor­a que la pèrdua d’influència i poder d’aquesta ve de lluny i ha declinat de manera progressiv­a des dels anys de La febre d’or que narrava Narcís Oller.

Fa uns dies, a La fi del llibre sobre el procés (5 de juny), explicàvem que les obres dedicades a la temàtica del procés van de baixa. En una dècada llarga se n’han publicat més de 850, la majoria d’un gruix intel·lectual escàs, amb una càrrega sentimenta­l elevada i moltes xafarderie­s o fruit de narracions periodísti­ques compactade­s d’allò que explicaven a diari els mitjans de comunicaci­ó.

En el futur, quan es parli del procés, només se n’esmentaran un grapat. L’assaig periodísti­c del subdirecto­r de La Vanguardia té els components per formar part d’aquest grup selecte, precisamen­t, perquè no és només un llibre sobre el procés però permet entendre’n una part essencial. Per explicar per què la burgesia catalana va ser incapaç de frenar el curs precipitat dels esdevenime­nts Pérez fa un anàlisi de longue durée.

Es remunta fins a la meitat del segle XX, al Pla d’Estabilitz­ació franquista i a la fundació del Cercle d’Economia i posa en relleu la importànci­a de l’economia també en aquest procés històric.

Aquells lectors que tinguin els seus prejudicis, prevencion­s o crítiques cap a la burgesia, en constatar al llibre el seu redimensio­nament a la baixa potser en sortiran reconforta­ts. A la majoria, però, els causarà esglai perquè allò que evidencia l’obra és que el procés no ha servit per augmentar el poder polític, econòmic i institucio­nal de Catalunya, sinó al contrari: perquè a la classe dirigent política i a l’econòmica se’ls hagi vist el llautó i a curt termini el país i Barcelona hagin quedat en una situació de subsidiari­etat i regionalit­zació respecte al centre de decisions madrileny.

La frase que encapçala aquest article no apareix a l’obra de Pérez, ni correspon a l’estiu del 2017. La va escriure Francesc Macià la tardor del 1923 quan endegava el seu projecte d’Estat Català contra la Restauraci­ó. Tenir un ull fixat en el passat i entendre’l bé és cabdal per revertir la situació actual i arribar, no ja a bon port, sinó a algun port. Una lectura atenta d’aquest assaig de ben segur que hi pot contribuir. |

Aquest llibre evidencia que el procés ha deixat el país i Barcelona en una situació de subsidiari­etat i regionalit­zació

Manel Pérez

La burguesía catalana. Retrato de la élite que perdió la partida

PENÍNSULA. 288 PÀGINES. 18,90 EUROS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain