La Vanguardia (Català) - Culturas

Esquinçame­nt

Tatiana Salem Levy viatja a l’infern d’una violació

- INÉS MACPHERSON Vista Chinesa

Sortir a córrer i que et canviï la vida per sempre. D’aquesta manera es podria intentar resumir el que narra Vista Chinesa, la nova novel·la de Tatiana Salem Levy (Lisboa, 1979) que podem llegir en castellà gràcies a Libros del Asteroide. Però el que fa l’autora en les escasses 168 pàgines que té aquesta novel·la curta és disseccion­ar un esquinçame­nt, una violència i les seves conseqüènc­ies, el camí de qui intenta sobreviure a un dolor que queda adherit a la pell per sempre.

Som a Rio de Janeiro, l’any 2014, amb la ciutat centrada a transforma­r-se per al Mundial i els Jocs Olímpics, esdevenime­nts que maquillen les façanes dels edificis i amaguen la realitat per quedar bé a les fotografie­s.

L’escriptora Tatiana Salem Levy

En aquest marc, una jove, la Júlia, surt a córrer abans d’anar a una reunió. Quan arriba al mirador de Vista Chinesa, un home l’apunta amb una pistola i la condueix fins al bosc, on la viola. Amb totes les lletres i tots els detalls, uns detalls que anirem descobrint a mesura que llegim, perquè no es tracta d’exposar l’horror de cop, sinó d’anar-lo desgranant, com els records que et persegueix­en per sempre més després de patir un acte com aquest.

Esperança en el dolor

Vista Chinesa és un llibre que t’esgarrapa per dintre, per tot el que té de real, no només en aquest cas concret, sinó per tots els altres que llegim massa sovint als mitjans de comunicaci­ó. Però més enllà d’aquesta realitat, cal destacar la veu que l’autora li ha donat a la seva protagonis­ta, la Júlia. És una veu que sap bascular entre els diferents moments que van envoltar el fet, cosa que li permet expressar un dolor, una sensibilit­at i fins i tot una tendresa que sorprèn i ajuda a poder-la acompanyar.

L’autora se centra en el cos i en la forma en què la vergonya i la culpa s’enganxen a la pell de la dona que ha estat violada. I ens mostra la por, la sensació que el seu cos ja no serà mai seu, que tothom podrà veure la marca del que li van fer, encara que no es vegi. Ens parla de la por a no poder desitjar mai més, a no poder sentir, a no poder estimar o a passar el dolor del trauma a aquells a qui estima, els seus fills. I enmig de la intimitat trobem també la part social, una crítica velada a un sistema en què costa comprendre que no és tan fàcil recordar-ho o oblidar-ho tot, i que la por de culpar un innocent és un esquinçame­nt més en un cos i un cor ja ferits.

Devastador­a, amb un relat que ens ofereix l’esperança d’una vida més enllà del dolor, Vista Chinesa és un viatge a l’infern, però amb la mirada posada també en la recuperaci­ó del cos, de la sexualitat, del jo. |

Tatiana Salem Levy

LIBROS DEL ASTEROIDE. TRADUCCIÓ: MERCEDES VAQUERO GRANADOS. 168 PÀGINES. 18,95 EUROS

 ?? JULIA SELOTI ??
JULIA SELOTI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain