La Vanguardia (Català) - Culturas

Les verdures són per a l’‘Estiu’ (d’Arcimboldo)

L’artista italià produïa les seves ‘testes compostes’ amb simbolisme­s polítics i jocs visuals, però amb absolut rigor científic; ho analitzem amb el canvi d’estació

- ISABEL GÓMEZ MELENCHÓN

22 23 21 24 27 25 29 19 18 20 15 16 14 17 10 03 07 08 01 04 05 06

Els quaderns d’activitats per a adults ara en voga podrien tenir un filó amb Arcimboldo (Milà, 1527-1593). Quantes verdures i fruites som capaços d’identifica­r en el seu Estiu, que apareix en aquesta pàgina? Nosaltres n’hem comptat trenta, i això amb l’ajuda de diversos llibres dedicats a l’inclassifi­cable artista i dels catàlegs d’un parell de museus, però encara ens falten peces, per exemple, aquell pebrot-nap-remolatxa-xirivia entre els números 12 i 13 que no encaixa del tot amb cap d’aquells vegetals. Alguna idea? I per descomptat que Arcimboldo no es va equivocar: a més de pintor era botànic, dels millors del segle XVI a l’Europa central.

Va ser allà, a la cort de Maximilià II, a Viena, on va produir les sèries de teste grottesche e di carattere, inspirades en Leonardo Da Vinci, que tant èxit van tenir amb l’emperador, fins al punt que Arcimboldo les va acabar copiant diverses vegades perquè el sobirà pogués oferirles com a regal a altres prínceps. Les quatre estacions –Primavera, Estiu, Tardor i Hivern–, els quatre elements –Aire, Foc, Terra i Aigua–, retrats com el Llibreter i uns quants més comparteix­en caracterís­tiques, estan formats per una acumulació/superposic­ió d’elements reals, animals, flors, objectes, que vistos a certa distància componen un bust humà, en ocasions fins i tot reversible­s: una composició real encara que se li doni la volta.

A la Primavera, una de les seves pintures més estudiades des del punt de vista de les ciències naturals, s’han comptabili­tzat 80 tipus diferents de flors pròpies d’aquella estació, a l’Aigua, 62 espècies de peixos, mariscos i altres éssers marins. Arcimboldo construïa les seves testes compostes de manera que poguessin llegir-se com un homenatge a la dinastia dels Habsburg, però també ajustant-se estrictame­nt a la realitat científica del moment; per a l’Estiu va elegir verdures i fruites que maduren aquells mesos i en va incloure dos, el blat de moro i les albergínie­s, arribades de fora d’Europa, el primer d’Amèrica i les segones d’Àsia a través d’Aràbia i a les que l’artista va tenir accés gràcies a l’afany erudit/col·leccionist­a de l’emperador, que es feia portar exemplars d’Àfrica, Àsia o Amèrica de les noves espècies en un segle ple de descobrime­nts, fins i tot guardava els quadres a la seva Wunderkamm­er o gabinet de les meravelles. Aquest Estiu és un dels dos quadres superviven­ts de la primera sèrie de les Estacions que va pintar Arcimboldo (després en va produir almenys dues més) i dels escassos firmats i datats per l’artista. Les Estacions simbolitza­ven el caràcter etern dels Habsburg, i el bust enllaçava Maximilià amb els emperadors romans. Bastant regi perquè els seus evidents jocs i obres visuals fossin rebuts a la cort amb tan bon humor. |

AMB INFORMACIÓ DE THOMAS DACOSTA KAUFMANN, ‘ARCIMBOLDO: VISUAL JOKES, NATURAL HISTORY, AND STILL LIFE PAINTING’ I ‘THE ARCIMBOLDO EFFECT’. TAMBÉ DENVER ART MUSEUM I KUNSTHISTO­RISCHES MUSEUM, VIENA.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain