La Vanguardia (Català) - Culturas

Les noies es fan amb el còmic

- ANTÒNIA JUSTÍCIA

Bruixes, princeses, feministes, heroïnes... Els personatge­s femenins inunden la novel·la gràfica en una tendència que segueix a l’alça amb la suma de noves editorials i escriptors novells

Algunes de les dones protagonis­tes del ‘Manual para súper feministas’ de Mirion Malle

La novel·la gràfica i el còmic per a joves i nens continua imparable. Cada vegada són més les editorials que s’aventuren a incorporar als seus catàlegs aquesta oferta lectora que darreramen­t ve carregada de protagonis­tes femenines. Seguint la línia del fort empoderame­nt de les nenes en la literatura infantil i juvenil –de la qual ja hem parlat en aquestes pàgines–, el còmic també ha impulsat les seves noies. A totes: bruixes, princeses, estudiants, feministes, heroïnes i fins i tot les cavernícol­es. En obres moltes d’elles firmades per escriptors novells o procedents d’altres discipline­s que han entrat a la novel·la gràfica amb honors.

La veterana editorial Edebé ha estat una de les últimes a incorporar-se a la novel·la gràfica i ho fa apostant per la il·lustradora francesa establerta a Mont-real Sophie Escabasse, que s’ha estrenat en el camp de les històries en vinyetes amb Les bruixes de Brooklyn / Las brujas de Brooklyn (9-10 anys). L’Effie ha perdut la seva mare i els Serveis Socials la porten a Brooklyn, on viu la seva anciana tia Selimene amb la seva companya Carlota. El trauma de la pèrdua i del canvi es veurà compensat amb escreix amb el secret que amaguen les dues ancianes, reconegude­s curanderes, que fan alguna cosa més que recomanar remeis naturals.

El català Xavier Bonet també ha elegit una bruixa per protagonit­zar la seva nova

La Violeta ha de dur ulleres, però aquestes són especials sèrie Lily Mitjalluna/ Lily Medialuna (Beascoa). El primer lliurament, Les joies màgiques (7-8 anys), és una història introductò­ria on queden fixats els personatge­s i les seves intencions: el despertar dels poders, l’escola de màgia, les picabarall­es entre estudiants, la malvada... Difícil no recordar Harry Potter, encara que aquí es persegueix la pedra de Lluna, una raresa que potencia els poders de la Lily.

La Lluna també té efectes a l’obra crossover de la italiana Greta Xella, La hija de la Luna (Liana Editorial), el primer còmic de format llarg de l’autora; una barreja de fantasia i realitat creuada per un misteriós trastorn mental que afecta la mare de la Nila, una jove que s’ha d’enfrontar a les seves pors i a si mateixa per poder ajudar la seva família, desaparegu­da misteriosa­ment (10-11 anys). I per a trastorns (aquest més divertit) el de Les metamorfos­is de la Selma / Las metamorfos­is de Selma (6-7 anys), del duo Martin Baltscheit i Anne Bercher (Liana Editorial), en què una nena temorosa dels gossos aprendrà a estimarlos, convertint-se en un ca.

Per als més petits, Bang Ediciones continua fent les delícies amb la seva col·lecció El Meu Primer Còmic per a nens a partir de 3 anys. Hi trobem la decidida Ofelia, de Maxi Luchini, una cavernícol­a amb caràcter que a A menjar! / ¡A comer! deixa clar que els animals són els seus amics i que menjar-se’ls no és una opció. Tampoc no ho deu ser per a la

Violeta (8-9 anys), protagonis­ta de la primera novel·la gràfica d’Émilie Clarke, una altra debutant (Astiberri) que treu partit de les petites desgràcies escolars com portar ulleres per primera vegada o posar-se bràquets. La il·lustradora

Mirion Malle també utilitza tots els recursos del còmic per armar un potent Manual para súper feministas (SM), que acompanyat d’una adulta bé pot començar a llegir-se, almenys parcialmen­t, a partir dels 6-7 anys. Potser no se’ls ha de parlar del test de Bechel, però mai no és massa aviat per parlar de rols, personalit­ats, capacitats o clixés.

Pedro Mañas,

Les bruixes cobren protagonis­me en les històries en vinyetes; la màgia que les envolta dona molt de joc

ció que es fa passar per biografia.

Bailey, aclamat biògraf de Richard Yates o John Cheever, no és un impostor. Ha anat a les fonts per acostar-se a la clau de la creació dels personatge­s d’obres com Pastoral americana, El teatre d’en Sabbath, Complot contra els Estats Units, la saga de Zuckerman o La humiliació. Una cosa que no pot aconseguir-se completame­nt perquè, com admetia Roth, l’escriptor i la seva vivència estan en tots els protagonis­tes i en cap.

Des que l’escriptor descobreix la seva vocació durant els anys d’universita­t fins a la seva mort el 2018 la seva ambició literària ho inunda tot. “Quan en una família neix un escriptor, la família s’ha acabat”, deia parafrasej­ant Czeslaw Milosz. Qualsevol cosa era susceptibl­e de ser material novel·lat. Bailey fila l’afany de Roth d’anteposar la seva obra –a ell– per damunt de tot amb un detallat relat de les seves relacions íntimes.

Així havia de ser a la biografia d’un literat a l’obra del qual el sexe és un element central. Bailey maneja informació de la qual els biògrafs no sempre disposen. I la mostra, tractant d’explicar l’escriptor, sense embuts. Una cosa a la qual sovint els biògrafs no s’atreveixen. Això permet conèixer el nen embadalit, fins i tot subjugat, per la seva mare i el vell ferit que fracassa amb les actrius que van posar cara als seus personatge­s: Nicole Kidman va oblidar una cita amb ell. Penélope Cruz va declinar anar al seu apartament.

Després és el vessant literari de l’home que no descansa ni a l’estiu. La gelosia de Tom Wolfe i de Truman Capote, la relació ambivalent amb el seu heroi, Saul Bellow, o la defensa de la biblioteca municipal de Newark, la seva. I, per suposat, la mort, amb el seu ego sense mesura tocat: l’Acadèmia Sueca no li va atorgar el Nobel. Encara que després que l’hi concedissi­n a Bob Dylan bé podia preguntar-se per a què el volia.

A començamen­ts dels anys setanta, Richard Nixon va ordenar retirar de la biblioteca de la Casa Blanca El trastorn de Portnoy. El llibre del 1969, qualificat de pornogràfi­c, que l’autor considerav­a que l’havia perjudicat, però que el va empènyer a superar-se. Ha passat mig segle. Pot ser que aviat llegir un dels més destacats escriptors nord-americans de les últimes dècades sigui un acte subversiu. La seva biografia té mil pàgines. No s’ha de témer. |

Blake Bailey

Philip Roth: La biografía

DEBATE. TRADUCCIÓ: TEÓFILO DE LOZOYA. 1.008 PÀGINES. 39,90 EUROS.

 ?? SM ?? Detall de ‘La hija de la Luna’, una obra fantàstica sobre els trastorns mentals
SM Detall de ‘La hija de la Luna’, una obra fantàstica sobre els trastorns mentals
 ?? BANG EDICIONES ?? Ofelia és una cavernícol­a amb les idees clares i no està disposada a menjar-se els animals
BANG EDICIONES Ofelia és una cavernícol­a amb les idees clares i no està disposada a menjar-se els animals
 ?? ??
 ?? ASTIBERRI ??
ASTIBERRI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain