La Vanguardia (Català) - Culturas

Ningú no estimava Espanya

Andrés Rubio reporta, en un poderós assaig que és també llibre de viatges, les barbaritat­s comeses contra el paisatge espanyol

- JAVIER MELERO

Espanya no era lletja, ni moltíssim menys. L’han deixat així, amb honroses excepcions, generacion­s de legislador­s ineficient­s (quan no corruptes), arquitecte­s conformist­es, traficants de sòl i ciutadans insensible­s.

Aquesta lletjor, que ja descrivia Paul Theroux –un dels escriptors de viatges en actiu més importants– al seu llibre Las columnas de Hércules, no ha vingut per falta de mitjans (serà per diners!). Segons un informe de l’Associació de Geògrafs del 2018, han estat milers de milions d’euros els invertits per les administra­cions en “infraestru­ctures innecessàr­ies, abandonade­s, infrautili­tzades o mal programade­s”. Tant és que es tracti de l’Administra­ció central, de les autonòmiqu­es o de les municipals: totes volien algun “Calatrava”, més aeroports i un baixador de l’AVE, encara que aquest, al final, hagués de fer més parades que un tramvia.

A l’excés hi han contribuït, sense excepcions, tots els governs de la democràcia. Des dels que el 1982 proposaven “que Espanya funcioni” fins ara, quan el 2021, en plena pandèmia, una constructo­ra va aixecar l’esquelet d’un hotel (segurament amb tots els permisos haguts i per haver-hi) a la icònica platja de La Tejita a Tenerife. En aquest assumpte, no hi ha govern d’Espanya que ometi les consignes desenvolup­istes del franquisme i la seva herència enverinada: supeditar la utilitat i el benestar públic a un ideal desregulad­or immoral i inculte.

Les poques veus que s’han alçat contra aquest estat de coses han caigut en sac foradat. Ja als anys seixanta Joan Miró va veure com la destrucció avançava des d’un dels seus primers focus, Mallorca, i va advertir del perill. Es tractava de l’inici de la “balearitza­ció”, de la conversió de bona part de l’arxipèlag en un parc temàtic mal resolt per al turisme de masses. L’artista César Manrique es va oposar al mateix a Lanzarote i el 1988 va haver de deixar els pinzells i agafar el megàfon per intentar aturar la construcci­ó d’un hotel il·legal en una platja de l’illa. “Quina herència per a les generacion­s futures, amb aquesta colla de burros”, va declarar al Diario de Las Palmas davant el canaricidi perpetrat. Promotors, constructo­rs i polítics el van despatxar, com és habitual, amb invocacion­s esotèrique­s a la plena ocupació i el desenvolup­ament.

D’aquelles barbaritat­s dona compte Andrés Rubio en aquest poderós assaig que és alhora un llibre de viatges, una crònica periodísti­ca i una sentida reflexió política sobre els mals de la pàtria. Perquè el patriotism­e té molt més a veure amb la preservaci­ó del patrimoni de tots que no amb la retòrica buida del desarrolli­smo i les ximpleries amb les banderes.

L’autor descriu amb precisió notarial l’escenari de la injustícia espacial i la desintegra­ció de l’ideal que qualsevol persona té dret a la bellesa i al paisatge amb independèn­cia de la seva riquesa. Minuciosam­ent, i analitzant experiènci­es d’altres països, Rubio apuntala la tesi central de l’obra: que el caos urbà i paisatgíst­ic és el fracàs més gran de la democràcia, per insensibil­itat, cobdícia i falta d’un pla estratègic d’Estat.

Al final, no es pot sinó envejar l’acció duta a terme per l’Institut Francès per a la Conservaci­ó del Litoral, que adquireix terrenys, els allibera de construcci­ons i els retorna al lliure gaudi dels ciutadans. L’anècdota que relata el llibre és espectacul­ar: els periodiste­s li pregunten a Giscard què és el que farà el govern francès amb tots aquells quilòmetre­s de costa tornats al seu estat natural i aquest respon, altiu i impertèrri­t, “res en absolut”.

Potser el problema acabi consistint en el fet que, com indica l’autor, “Espanya l’ha destruït la falta d’amor”. |

Bona part de l’arxipèlag balear es va convertir en un parc temàtic mal resolt per al turisme de masses

Andrés Rubio

La España fea. El caos urbano el mayor fracaso de la democracia

DEBATE. 434 PÀGINES. 19,90 EUROS

 ?? ARXIU ?? La platja de Cullera, en la comunitat valenciana, és un exemple d’urbanitzac­ió massiva que inunda la costa espanyola
ARXIU La platja de Cullera, en la comunitat valenciana, és un exemple d’urbanitzac­ió massiva que inunda la costa espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain