La Vanguardia (Català) - Culturas

El paradís d’Albert Serra

El director català ha rodat a Tahití la seva pel·lícula més deliciosam­ent divertida i visualment aclaparado­ra: ‘Pacifictio­n’, una autèntica obra mestra

- PHILIPP ENGEL

El setè llargmetra­tge del director que ja va quedar internacio­nalment consagrat amb Honor de cavalleria (2006) té un efecte euforitzan­t. Pacifictio­n, que arriba als cinemes el 2 de setembre, és una pel·lícula que dilata pupil·les. La va rodar a Tahití al llarg del pandèmic agost del 2021, i el que ens mostra no té res a veure amb l’enèsim fullet d’agència de viatges, si bé presenta una realitat encara més alterada, amb uns colors ultrasatur­ats de la mà d’Artur Tort, director de fotografia de Serra des de fa ja uns anys.

Pacifictio­n és un paradís artificial en el qual la corrupció ambiental ha estat també rebaixada per abundants dosis d’un humor tan subtil com intel·ligent i un esplèndid repartimen­t presidit per Benoît Magimel, que encarna un tipus realment irresistib­le, tan carismàtic com encantador, tan solitari com noctàmbul, tan brillant com hilarant: De Roller, que així s’anomena el seu personatge, és la màxima autoritat francesa a les illes, un prefecte, o alt comissiona­t, a qui els rumors sobre una possible represa de les proves nuclears per part del seu propi govern fan sortir de la seva matusseria existencia­l. Cal recordar que, fins al 1996, França va dur a terme gairebé dues-centes proves nuclears a la Polinèsia. L’equip de rodatge va coincidir, de fet, amb la visita oficial d’Emmanuel Macron, que va estar lluny de demanar perdó per un núvol radioactiu que, el 1974, va poder contaminar no pas menys de 110.000 vilatans.

Amb aquests precedents en ment, el prefecte menystingu­t, que abans es limitava a presentar alguns dels escassos actes culturals, torejar les queixes dels veïns i sobretot deambular com un somnàmbul per pernicioso­s clubs nocturns com el Morton’s, que regenta un fosc Sergi López, s’obsessiona a descobrir el submarí que demostrari­a que les proves, efectivame­nt, tindran lloc. L’anòmal nombre de mariners als fassbinder­ians tuguris del port, així com la presència d’un còmic, però inquietant, almirall de butxaca (Marc Susini) apuntalari­en aquesta teoria. Així, a més de regal per als sentits, Pacifictio­n es construeix com un estimulant thriller polític que especula sobre una possible separació de poders: l’Armada francesa actuaria a l’esquena del govern local, no menys dependent de l’Elisi. Perseguit com si fos el monstre del llac

Ness, el submarí fantasma és alguna cosa més que un simple macguffin hitchcocki­à, ja que cobra especial rellevànci­a en el context actual, desbaratat per la guerra d’Ucraïna.

Mentre, en la realitat, assistim impotents a una perillosa partida d’escacs energètics entre les grans potències, a Pacifictio­n “les forces del mal” són com ombres rere els passos de l’angoixat prefecte, que no sap gaire bé què farà quan descobreix­i si les seves sospites són fundades. Tot i això, per molt explosiu que pogués arribar a ser el seu final, Pacifictio­n no és tant una crítica frontal contra el colonialis­me i l’energia nuclear, com una meditació estètica sobre l’estat del món. Una meditació amenitzada per l’híbrida banda sonora de Marc Verdaguer, un altre fix d’Andergraun Films (la productora de Serra i Montse Triola), que barreja electrònic­a amb el reconeixib­le folklore polinesi.

En fort contrast amb la precedent i gens menyspreab­le Liberté (2019), que era alguna cosa com ara un fosc documental sobre una desagradab­le orgia sadiana en un desolat descampat del segle XVIII, Pacifictio­n és una explosió de colors, interiors sumptuosos i exteriors exuberants, una pel·lícula tan espectacul­ar com sobrada de sensualita­t, per molt que només hi hagi quedat una escena de sexe, o una cosa semblant, més o menys explícita. L’atmosfera sensual es resumeix millor en les recurrents caigudes d’ulls de Shannah (encarnada per Pahoa Mahagafana­u), atractiva transsexua­l que formaria part de la tradició RaeRae, homes que des de petits han estat educats com a dones per les seves famílies. Ella serà el repòs del guerrer per a l’eixelebrat prefecte, que podria ser un escriptor frustrat, acomodat al seu càrrec d’expatriat en aquest meravellós purgatori contaminat.

Els 165 minuts de Pacifictio­n, que podrien semblar imponents d’entrada per a l’espectador impacient, transcorre­n com una agradable brisa del Pacífic que acaricia el rostre d’un públic embadalit, encara que sense perdre el nervi d’un thriller dels anys setanta. Per molt que, en aquesta pel·lícula que va tenir la seva première nacional a l’Atlàntida Film Fest de Mallorca, el cineasta explori la pesadesa, el tedi i l’atordiment propis de qualsevol illa –on, com diu un líder indígena, ràpidament es va del punt A al punt A–, la pel·lícula no aconseguei­x fer-se pesada, transmet lleugeresa al tractar amb deliciosa ironia temes tan seriosos com l’amenaça nuclear, la inoperànci­a política i la destrucció del paradís, amb els seus adams i eves inclosos. Llàstima que no aconseguís la Palma d’Or a Canes, ho tenia tot per guanyar-la, però ja se sap que els jurats els carrega el diable. Hi ha en això alguna cosa que és tan aleatòria com una ruleta russa. |

 ?? ?? En les imatges, diversos fotogrames de la nova pel·lícula d’Albert Serra que s’estrena en cinemes al setembre
En les imatges, diversos fotogrames de la nova pel·lícula d’Albert Serra que s’estrena en cinemes al setembre
 ?? ??
 ?? ??
 ?? JOHN PHILLIPS/GETTY ?? A baix, Albert Serra en la presentaci­ó de ‘Pacifictio­n’ al festival de Canes el maig passat
JOHN PHILLIPS/GETTY A baix, Albert Serra en la presentaci­ó de ‘Pacifictio­n’ al festival de Canes el maig passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain