La Vanguardia (Català) - Culturas

La memòria i els fantasmes

-

El premi Nobel francès Patrick Modiano i l’il·lustrador Pierre Le-Tan han col·laborat sovint. La seva atmosfera arriba ara a tres publicacio­ns recents

El novel·lista Patrick Modiano (Boulogne-Billancour­t, 1945) i el pintor, il·lustrador, decorador i exquisit col·leccionist­a Pierre Le-Tan (1950-2019) van ser amics i còmplices, com testifique­n diEl versos llibres de recent publicació. Els unia la fascinació pel París del passat i per un món evanescent de cosmopolit­es i truans, immersos en un glamur decadent. A l’obra de tots dos la memòria, entre la veritat i el mite, és un element nuclear. A part de les cobertes de Le-Tan per a novel·les de Modiano, tots dos van col·laborar de forma més estreta en un parell d’ocasions: el relat Memory Lane (de pròxima publicació a Anagrama) i la peça teatral Muñequita rubia, l’edició original del qual és del 1981.

Aquesta última és un sofisticat divertimen­t, una pirueta literària, perquè és alguna cosa més que una obra de teatre. volum reprodueix un programa de mà, que inclou, a més del text dramàtic, una introducci­ó de la directora del teatre, retrats dels actors i de l’autor, esbossos de vestuari, i uns quants anuncis publicitar­is. Totes aquestes delicioses il·lustracion­s són de Le-Tan, mentre que la peça teatral, suposadame­nt escrita per un tal Pierre-Michel Wals, és de Modiano. Aquest es permet algunes picades d’ullet: els actors que s’anomenen són ficticis, llevat de Louisa Colpeyn, la seva mare, que va ser actriu de teatre i cinema.

L’obra, ambientada en un xalet de muntanya, desenvolup­a el retrobamen­t dels membres d’un grup pop ja desaparegu­t, els Peter Pans, que van tenir un hit titulat Muñequita rubia. La particular­itat de la reunió és que s’hi sumen els integrants vius del grup, a punt d’entrar ja en la quarantena, però també els dos que van morir amb vint anys i que reapareixe­n com fantasmes ancorats en aquella edat. Sota l’aparent lleugeresa de la proposta, flueixen de forma soterrada temes centrals de l’univers modianesc: la derrota del temps, la renúncia als somnis juvenils, els desenganys que comporta el fet de madurar i els instants de felicitat que mirem pel retrovisor de la memòria. Com és obvi, el nom del grup –els Peter Pans– no està triat a l’atzar.

També té molt de divertimen­t tenyit de malenconia El París de mi juventud, escrit i dibuixat per Pierre Le-Tan (amb pròleg de Modiano). L’original es va publicar el 1988, i el 2019, poc abans de la mort de l’autor, es va reeditar amb la incorporac­ió de nous textos. El llibre és una successió de vinyetes que reconstrue­ixen escenaris –i personatge­s– parisencs ja desaparegu­ts. Altre cop la memòria n’és l’eix, però gestionada amb juganera impostura, perquè Le-Tan combina evocacions i somieigs. El lector no sap del cert si són reals o imaginades les seves trobades amb la milionària americana Barbara Hutton, amb l’actor Yul Brynner o amb Bao Dai, l’últim emperador del Vietnam. El tercer és molt possible que fos real, ja que Le-Tan era fill del pintor vietnamita Lê Phô i d’una parisenca. El seu univers literari i pictòric està poblat per aquest tipus de personatge­s: socialités que es movien per les grans capitals europees, reis enderrocat­s, difusos aristòcrat­es, actors de Hollywood, milionàrie­s excèntriqu­es...

Tot això es reflecteix en les seves il·lustracion­s, que el 2004 van ser objecte d’una exposició al Reina Sofia comissaria­da per José Carlos Llop, que va definir Le-Tan com “un Hergé per a adults”.

Acompanya en llibreries aquestes dues exquisides­es Chevreuse, la nova novel·la de Modiano, una altra prodigiosa incursió en els laberints de la memòria. En aquest cas al protagonis­ta –l’escriptor Jean Bosmans, a tall d’alter ego de l’autor– li passa pel cap una paraula, Chevreuse (una zona de la regió d’Illa de França) i això desencaden­a una recerca de records oblidats. Convertit en detectiu del seu propi passat, prova de reconstrui­r el que va succeir en una casa on hi va ser molts anys enrere i per la qual pul·lulaven personatge­s tèrbols dedicats a l’estraperlo de postguerra (un món que Modiano va conèixer d’adolescent a través del seu pare). Fent servir amb mestria les el·lipsis, les ambigüitat­s i els silencis, el més proustià dels narradors francesos en actiu explora una vegada més aquell passat que se’ns esmunyentr­eelsditsco­ml’aigua.

 ?? ?? A dalt, dues il·lustracion­s parisenque­s de Pierre Le-Tan
A dalt, dues il·lustracion­s parisenque­s de Pierre Le-Tan
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain