La Vanguardia (Català) - Culturas

Quan les generacion­s esclaten a trossos

-

Fa temps que el temps ens preocupa. Però no en tots els temps el temps ha preocupat amb la mateixa intensitat o de la mateixa manera. En aquest present que ens ha tocat viure, potser la nostra percepció de la temporalit­at ve determinad­a fonamental­ment per un tret que està afectant no només la totalitat de les nostres vides sinó també la totalitat de les esferes del real. Em refereixo a l’acceleraci­ó. Valdria la pena, de moment, no reduir el concepte al de pressa o altres de similars. El pitjor d’aquest tipus de simplifica­cions és que semblen portar incorporad­es, gairebé de sèrie, la presumpta solució al problema. Per assolir-la, n’hi ha prou amb apuntarse a qualsevol de les variants de l’slow o arrecerar-se sota les ales d’algun orientalis­me més o menys zen que proposi una ataràxia low cost que ens permeti posar-nos a cobert dels perjudicis de l’acceleraci­ó. Vana pretensió, gairebé tan vana com l’erroni disseny del problema en què es basen. Perquè el problema té un caràcter profundame­nt estructura­l, que de cap manera queda resolt amb pedaços superficia­ls com els assenyalat­s. La nostra preocupaci­ó sobre el temps pot ser que no tingui relació tant amb el temps mateix (com si la vida ens passés avui més ràpid que als qui ens van precedir) com amb la intensitat en el ritme de les transforma­cions i, sobretot, amb la manera en què aquestes ens afecten, intensitat que es diria que tenim grans dificultat­s per assumir.

En canvi, per un autor com el sociòleg alemany Hartmut Rosa, que amb tanta atenció com perspicàci­a ha reflexiona­t sobre l’acceleraci­ó, l’assumpte no transcorre tan sols en l’esfera superestru­ctural. En efecte, caldria afirmar que en el passat les transforma­cions seguien una cadència, compassada amb les nostres vides, que avui sembla que ha saltat pels aires. Aquesta cadència ha estat teoritzada per diversos autors en diverses formes, encara que sens dubte la que la fa gravitar sobre la categoria de generació és una de les que més bé permeten il·lustrar el que pretenem assenyalar.

Doncs bé, segons Rosa la tendència històrica que sembla estar seguint l’esdevenir de les generacion­s podria quedar resumida, de manera extremadam­ent sintètica, en els següents termes: en la premoderni­tat el caracterís­tic era que el món romania intacte d’una generació a l’altra, limitant-se l’anterior a transmetre-l’hi a la següent en les millors condicions; en la modernitat, en canvi, el relleu generacion­al implicava un canvi de món, una nova forma, en molts casos radicalmen­t diferent, de pensar l’existent, que comportava en bona mesura l’abandoname­nt de l’herència rebuda.

La denominada “querella entre els antics i els moderns” assenyala aquest punt d’inflexió, el moment en què l’autoritat atribuïda a l’esmentada herència pel fet d’haver estat transmesa i admirada, generació rere generació, es volatilitz­a en benefici del novum que represente­n els moderns amb la seva afirmació del progrés històric. És precisamen­t perquè Ortega comparteix aquesta perspectiv­a –és a dir, perquè està convençut que un dels principis fonamental­s per a la construcci­ó de la història és aquell segons el qual “l’home constantme­nt fa món, forja horitzó” (La idea de las generacion­es)– que, ja al segle XX, pot atribuir protagonis­me a aquells successius coetanis que van constituin­t les diferents generacion­s, cada una d’elles amb el seu propi univers de representa­cions i, en conseqüènc­ia, d’actituds i valors.

Davant les dues posicions, premoderna i moderna, el desplaçame­nt que ha introduït en els nostres dies l’acceleraci­ó generalitz­ada consisteix en el fet que el canvi de món ha començat a produir-se al si d’una mateixa generació. Podem discutir si això hauria de portar-nos a introduir noves categories, de tipus microgener­ació o similars, o bé a abandonar directamen­t i completame­nt la perspectiv­a generacion­al com a tal. Però el cert és que el que anomenàvem bretxa generacion­al ja no introdueix elements disruptius entre aquells als qui els separaven bastants anys, sinó entre aquells que gairebé tenen la mateixa edat. O si prefereixe­n formular-lo d’una forma a la frontera de l’exageració: ben aviat, amb el vertiginós ritme al qual en movem, la bretxa ja no tindrà lloc entre pares i fills, sinó entre germans. |

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain