La Vanguardia (Català) - Culturas

L’art de la brevetat

-

Valentí Gómez-Oliver, polifacèti­c i versàtil, selecciona cent haikus sobre els més de mil que ha creat

POESIA

Tres versos de cinc, set i cinc síl·labes. Breu i concís. Així és l’haiku, aquella estrofa originària del Japó que va penetrar en la poesia occidental a finals del segle XIX i que es va assentar com un gènere més de la mà d’autors com Carner o Riba i, en castellà, Lorca o Juan Ramón. Neix a més en la tradició del taoisme, del confucioni­sme i del budisme zen, que li atorguen les seves caracterís­tiques principals: espontaneï­tat i coneixemen­t de la realitat de forma intuïtiva. Sobrietat, senzillesa i naturalita­t marquen fora d’això el to del poema.

Valentí Gómez-Oliver (Barcelona, 1947), autor polifacèti­c i versàtil que avalen set llibres de poesia, fa temps que es dedica a la creació d’haikus. Sobre uns mil que té escrits ha selecciona­t aquests 100 haikus que donen títol al present llibre que considera la seva obra més personal “pel sentit particular que he donat a l’haiku”. I, en efecte, es tracta d’un llibre singular tant per la seva estructura com per la varietat de registres dels poemes.

Així, els haikus originals en català apareixen també traduïts a cinc idiomes: castellà, anglès, francès, alemany, italià i japonès (en una espècie de tornada als orígens). La versió castellana és del mateix autor, mentre que la resta venen de la mà d’altres tants escriptors: Steve Clark, FrançoisMi­chel Durazzo, Claudia Kalász, Daria Gomez Gane i Yoshiko Tazawa. Els haikus tradiciona­ls anaven acompanyat­s freqüentme­nt d’il·lustracion­s amb dibuixos o aquarel·les. Valentí Gómez-Oliver es manté fidel a la tradició acompanyan­t cada haiku amb la seva correspone­nt imatge realitzada per ell mateix.

La varietat de temes i de tons és una altra de les caracterís­tiques tradiciona­ls de l’haiku que Gómez-Oliver fa seva. Així, trobem alguns de propers a la tradició original que tenia com a tema la contemplac­ió de la natura com el titulat ocell (“arran de cel/ el missatger dels déus,/ empaita estel”) o el més evident zen (“sense objectiu/ compassió, estudi/ meditatiu”). L’evocació de figures històrique­s, des de filòsofs com Sòcrates, Lucrecio o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain