La Vanguardia (Català) - Culturas

Trobarem molt a faltar la Marlboroug­h

⁄ a Barcelona va brindar exposicion­s dignes de museu d’artistes com López, Estes o l’escola de Londres

-

El maig del 2014 obria les seves portes al carrer Enric Granados la nova seu de la galeria Marlboroug­h a Barcelona, després de vuit anys de treball a la ciutat, ubicada en un pis a prop del Museu Egipci. El nou espai de 200 metres, dissenyat pels arquitecte­s Josep Camps i Olga Felip, ja responia millor al pes i prestigi d’aquesta històrica firma fundada a Londres el 1946, amb seus a Nova York, Roma, Tòquio, Madrid i altres ciutats, i una de les grans referèncie­s contemporà­nies del mercat de l’art internacio­nal.

La notícia del tancament el juny vinent de les quatre galeries Marlboroug­h actuals, incloent-hi la barcelonin­a, la va avançar The Art Newspaper a començamen­ts d’abril i ha commogut el món artístic. A la seva columna del suplement Diners en aquest diari, Llucià Homs va qualificar el tancament de “catàstrofe per al sistema d’art” i el va considerar amb fonament un “doble revés per a Barcelona. No només perdem un bon espai expositiu –va assenyalar–, sinó que ens quedem sense ni una sola de les galeries que tenen diverses seus pel món”.

A mi aquest tancament em produeix una immensa tristesa. Marlboroug­h ha constituït un emblema d’alta qualitat i bon gust. A les seves parets es va poder veure el llegat dels titans de l’expression­isme abstracte, com Rothko o Motherwell, i de fotògrafs mítics com Brassaï. En l’últim terç del segle XX va exposar Henry Moore, Francis Bacon, René Magritte,Barbara Hepworth o Magdalena Abakanowic­z. Però a més, i durant una llarga època adversa per a aquella línia, va constituir també un segell-refugi dels grans pintors que conreaven una figuració més o menys realista, de Lucien Freud a Alex Katz, de Xarxa Grooms a Paula Rego. Visitar la seu novaiorque­sa del 545 West 25th Street sempre donava alegries als seguidors d’aquesta tendència.

L’expansió internacio­nal de Marlboroug­h va estar molt lligada a la figura de Pierre Levai, nebot del fundador Frank Lloyd i un d’aquells personatge­s plens de dinamisme i plans visionaris. Però la junta directiva de Marlboroug­h va acomiadar el seu fill i successor Max Levai el 2020, entre acusacions mútues de mala gestió i inadaptaci­ó als nous temps, cosa que ha acabat portant a la situació actual: la casa no celebrarà més exposicion­s i deixa de representa­r artistes. Hi ha un fons de diversos milers d’obres que suposadame­nt “sortiran al mercat” juntament amb els locals.

La galeria Marlboroug­h va entrar amb força a Espanya el 1992 amb la seva seu madrilenya, i aviat va comptar amb un espai privilegia­t a la fira Arco i magnífique­s vendes, de vegades acompanyad­es de certa maledicènc­ia (en cert moment, per la relació d’una de les seves responsabl­es amb un important polític). A Barcelona va arrencar sota la tutela de Violant Porcel, que va cedir el cárrec el 2017 a Mercè Ros. Totes dues han realitzat un treball molt notable. De les exposicion­s dignes d’un museu que la sala d’Enric Granados ha acollit, destacaria la d’Antonio López, pintor que s’havia vist molt poc a la capital catalana, el 2015, amb nus femenins i masculins (un d’ells, en estat d’erecció, va ser molt comentat); “una reflexió sobre l’amor”, en paraules de l’artista manxec. El 2016, la dedicada a l’escola de Londres: Avidor Arikha, Frank Auerbach, R.B. Kitaj i Euan Eglow. Espectacul­ar va ser la del veterà hiperreali­sta Richard Estes el 2017: lluminosos paisatges novaiorque­sos amb els seus caracterís­tics jocs de reflexos. Tots ells defineixen un estil Marlboroug­h que l’amant de l’art reconeix amb facilitat, i que no és fàcil de trobar en l’oferta habitual. A més, la galeria ha brindat mostres de pintors catalans com Julio Vaquero, Pedro Moreno Meyerhoff o Santi Moix, sumant-los a una nòmina incontesta­ble. Era una sala queaportav­anivellala­ciutat.

M’afegeixo a l’opinió d’Homs: trobarem molt a faltar la galeria Marlboroug­h.

 ?? ?? Richard Estes, a la galeria de Barcelona, el 2017
Xavier Cervera
Richard Estes, a la galeria de Barcelona, el 2017 Xavier Cervera
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain