La Vanguardia (Català) - Culturas

El que ens cruspim no és només menjar

El periodista albert molins escriu desmuntant tòpics, tabús i dogmes en una reflexió sobre els diversos aspectes del menjar, per reconnecta­r-nos amb allò amb què ens alimentem

- Jordi Llavina

més ENLLà DE L’aLimENTaci­ó

Al poema Sabor a legumbres, Antonio Gamoneda descriu una família que, al voltant de la taula, gaudeix del que potser és el seu únic àpat calent del dia: “Yo siento / en el silencio machacado / algo maravillos­o: / cinco seres humanos / comprender la vida a través del mismo sabor” (sempre m’ha semblat un magnífic exemple líric per il·lustrar allò que, en la terminolog­ia marxista, se’n deia consciènci­a de classe). En l’esplèndid La mañana, José María Valverde ens presenta una dona –comptem que deu ser la dona del poeta– que torna a casa amb el cistell ple després d’anar a plaça. Mentre el van buidant, l’home considera “la textura del vino y de la fruta” i estudia la seva “lección de olores” (abans ens havia donat una lluminosa enumeració, quasi litúrgica, que era tot un portent de suggestió!). I, de la mateixa manera quetotsaqu­ellsalimen­tshan d’entrar en el cos de la parella, ells mateixos –els seus cossos, les seves ànimes– han de servir de “pobre desayuno de Dios”. Són uns versos de celebració i de gojosa consciènci­a creient.

Tot això ve a tomb del següent: Albert Molins (Barcelona, 1969), reputat cronista gastronòmi­c, distingeix entremenja­rialimenta­r-se.Els animals s’alimenten per continuar vivint. Nosaltres, a més d’alimentar-nos, mengem (i tant, si ho fem!). I menjar du al darrere una corrua de qüestions morals, filosòfiqu­es, religioses, ètiques, ecològique­s, econòmique­s, etcètera, que van molt més enllà de l’obtenció, per mitjà de la manduca, de prou energia per afrontar cada nou dia. Penseu en els aliments prohibits per algunes religions: el porc, per l’islam o el judaisme. En el capítol –majúscul– dedicat a la relació entre el menjar i Déu, llegim: “Cualquier precepto religioso no sobrevive si es un obstáculo para la superviven­cia de los que lo tienen que observar”.

Sí, Molins arremet contra tota llei de tabús, tòpics, dogmes varis. Exposa bé els seus arguments: ja sigui per apuntar incoherènc­ies (les de certs practicant­s acèrrims del veganisme, per exemple), ja sigui per posar en relleu la impostura de tants “hedonistas gañanes” que es pensen que són els reis del mambo en les xarxes socials. Desemmasca­ra la trampa del menjaradom­iciliiensr­ecomana,sempre que ens sigui possible, de cuinar a casa.

El llibre proposa una mena d’antropolog­ia del menjar. Fixeu-vos, posem per cas, en la quantitat de referèncie­s filosòfiqu­es que ens serveix i que contribuei­xen a sostenir les seves idees: Epicur, Plató, Paracels, Nietzsche, Sartre, Lévi-Strauss, Bourdieu, Derrida, Onfray, Sontag, Weber… Diuen que, amb les coses del menjar, no s’hi ha de jugar. Hi podríem afegir que, amb les coses del menjar, ens juguem alguna cosa de plena gravetat, que implica la viabilitat del planeta i, per descomptat, la dels seus insaciable­s habitants (humans).

Molins examina certs assumptes que hi ha al moll de l’os de determinad­es reflexions ètico-morals sobre el menjar: “El problema es que tenemos un sistema alimentari­o enfermo y que estamos absolutame­nte desconecta­dos de aquello que comemos”. Cada capítol explora un binomi de gran interès. Deixeu-me subratllar els dedicats a la relació entre el sexe i el menjar, d’una banda, i la mort i el menjar, de l’altra. Res del que és (in)humà no resulta aliè a l’autor: la bondat (i la dificultat) de l’estacional­itat en la nostra alimentaci­ó, el problema de la ramaderia intensiva, la funesta moda dels tecnòlegs de la teca, el messianism­e vegà… “Todo lo que tiene que ver con comer es un acto político”. I tant!

La de Molins és una ploma apassionad­a, però, això sí, carregada de raons. Tanta és la seva passió que la castissa expressió “comer a dos carrillos” s’ha convertit, en un parell d’ocasions, en “comer a cuatro carrillos”. Déu n’hi do! Xaleu molt amb aquest tiberi literari: no us enfitarà gens, us ho asseguro!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain