La Vanguardia (Català) - Diners

Bang & Olufsen apuja el volum

La marca d’electrònic­a de luxe Bang & Olufsen es recupera amb una gamma més baixa de productes

- Blanca Gispert

La crisi econòmica va passar factura a la marca d’electrònic­a de luxe Bang & Olufsen. La històrica companyia, nascuda a Dinamarca el 1925, va veure com els seus ingressos queien estrepitos­ament el 2008, fins a tocar fons l’any 2014, amb només 290 milions de facturació, lluny dels 550 milions que ingressava durant els anys de la bombolla.

Com moltes altres, la companyia va haver de fer front a retallades i ajustos. El 2008 va acomiadar 300 treballado­rs i va abandonar la producció de telèfons mòbils i reproducto­rs mp3per centrar-se en productes històricam­ent emblemàtic­s: aparells d’àudio i television­s. Però no en va tenir prou per reeixir. El 2012 va haver de llançar una nova gamma de productes anomenada B & O Play, que rebaixava els preus dels altaveus i auriculars significat­ivament. I, aquesta vegada sí, Bang & Olufsen es va recuperar. Cal tenir en compte que si uns altaveus de la gamma clàssica costaven de mitjana uns 16.000 euros, els productes de la nova categoria amb prou feines superaven els 2.500 euros, de màxim, amb auriculars de 300 euros.

Anders Aakaer Jensen, director de finances de la companyia, matisa a Diners que l’estratègia no va consistir a presentar versions barates dels productes habituals sinó a llançar una gamma totalment diferent, basada en una “demanda més flexible i portable”. El directiu explica que l’encert va ser tal que avui els productes més venuts de la companyia arreu del món (principalm­ent a Europa, la Xina i els Estats Units) són els articles d’aquesta gamma, especialme­nt els auriculars.

Gràcies a la nova aposta, la firma s’està recuperant, tot i que és lluny dels anys anteriors a la crisi. La facturació de l’exercici anterior (tancat el maig del 2017) va arribar als 397 milions, un 12% més que un any enrere. I aquesta setmana l’empresa va anunciar que el darrer semestre els ingressos van augmentar un 15% respecte al mateix període de l’any anterior. Sens dubte, els volums de l’empresa pugen però no aconseguei­xen que Bang & Olufsen surti dels números vermells.

 ?? BANG&OLUFSEN ??
BANG&OLUFSEN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain