La Vanguardia (Català) - Diners

El ‘budget’ és psicològic

- Fernando Trias de Bes

Gener ésmesde presentaci­ó i aprovació final de pressupost­os que fa uns mesos que s’elaboren. Ara gairebé tothom en diu budget. Tal dia tinc budget, fins i tot diem. Elaborar pressupost­os és totunart. Requereix una combinació d’experiènci­a, intuïció, coneixemen­ti sort.

Conduïmamb­la vista mirant endavant els següents metres de carretera, però en economia i empresa el futurnoelp­odemveure. Per tant, quadremel budget mirant pel retrovisor: com vaig tancar l’any passat? I tenintcoma base aquell exercici, extrapolem l’any següent encara que, de la mateixa manera que al casino set vermells seguitsnoa­sseguren que pugui sortir el negre, en l’empresa el que va passar ahirno ha pas de determinar el que succeirà demà.

Tot són suposicion­s: ambtal client puc augmentar la facturació; iambtal altre, també. Però els nostres competidor­s fan exactament les mateixes càbales. Si poguéssim unir els budgets dels competidor­s i suméssimel que cadascun calcula que augmentara­n les seves vendesamb unclient concret ens emportaríe­m una sorpresa perquè, pobre client, hauria d’augmentar les comandesam­btots i cadascun dels seus proveïdors. I aquell client, que tambéestà fent el seu

budget... potser preveu rebaixar els costos de les seves adquisicio­ns! Semprehe pensat que si poguéssim contrastar els budgets de les empreses d’un sector es demostrari­a ja al gener que complir-los tots és gairebé impossible. Algú o altre lleparà, comes diu vulgarment.

Però el paperhoagu­anta tot. O, en versió moderna, l’Excelhoagu­anta tot. Enefecte, sobre el paper qualsevol pot posar el que vulgui perquè cap clientnoho­qüestionar­à. Unaaltra cosa és que enshocregu­em.

I enrealitat aquesta és la clau: que enshocregu­em. Seremsince­rs. Els pressupost­osnosón una qüestió tècnica sinó una qüestió de fe. Ensho creiem ono. Unbudget reflecteix­unconjunt d’interessos comercials, financers, organitzat­ius i, sobretot, personals. Què vull? Quèemve de gust? Encara queunsuper­ior jeràrquic ha d’aprovar el pressupost, qui l’executa té molta força per acceptar-lo. Iper això dic que el budget és una qüestió psicològic­a abans que econòmica. Perquè reflecteix una lluita de desitjos. Unpsicòleg que conegui béun directiu dilucidarà millor queunexper­t empresaria­l l’objectivit­at i realisme d’un pressupost. Perquè els pressupost­os reflecteix­en somnis i pors, revenges i triomfs, són venjances contra els altres, ambunmatei­x, ambels nostres treballado­rs, ambla nostra pròpia història. Unbud

get ésunmoment­cabdal en què, per una vegada, volem imaginar iperfilar el futur. Unfutur que depèn de la tecnologia, de la situació política, dels bancs centrals idel legislador. Quesí, que tambécompt­emnosaltre­s i el quepuguem fer, però és una justificac­ió. Femel budget per creure que la clausomnos­altres. Iperquè és part del procés, esclar.

Sort.

L’elaboració del pressupost per a aquest any és més una qüestió de fe que de tècnica. S’ha de fer, però ens l’hem de creure?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain