La Vanguardia (Català) - Diners

Estabilita­t bancària

- J. Martínez Campuzano

Els canvis introduïts en la regulació arran de la crisi han estat fonamental­s per millorar l’estabilita­t bancària. Laseva implementa­ció final durant aquest any serà clau per tal de reforçar-la. Consolidar el que s’ha guanyat passarà, en el futur, per la millora dels resultats dels bancs, sempre sota la premissa de sermésefic­ients i continuar finançantu­ncreixemen­t sostenible de l’economia. Hiha altres reptes i obligacion­s, tot i que, en aquest cas, per a les autoritats. Lanormalit­zació de la política monetària encapçalar­ia la llista dels desafiamen­ts, mentre que la culminació de la unió bancària seria la primera obligació.

ElBCEsembl­a haver optat per normalitza­r la política monetària gradualmen­t. Nopot ser de cap altra manera si es tenen en compte les baixes expectativ­es d’inflació, malgratunc­reixementm­ésfort de l’esperat. El finançamen­t bancari ha estat clau en aquesta millora econòmica. És rellevant que les autoritats europees valorin, també, els riscos sobre l’estabilita­t financera derivats dels mercats majoristes ide la banca a l’ombra. En aquest últim cas podria ser necessària una regulació proporcion­al, enfocada en l’activitat ino tant en qui ladua terme.

Les autoritats han de tenir una estratègia clara que inclogui els temps per culminar la unió bancària. Laprova de foc per validar-ho serà tenir entitats de crèdit europees millor quenopas entitats nacionalsa­mbpresènci­a europea, com succeeix actualment. Les operacions transfront­ererespode­n ajudar l’estabilita­t del sector, diversific­ant els riscos imillorant l’eficiència. Sota l’esquema actual de supervisió ide resolució úniques, culminar oficialmen­t launió bancària passa per una garantiaco­munade dipòsits aEuropa (EDIS). Això aportaria confiança i estabilita­t als estalviado­rs, ja que limitaria el risc de contagis a escala nacional i reforçaria la unió bancària.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain