La Vanguardia (Català) - Diners

El sector turístic mesura els seus límits

Després de registrar un nou rècord de visitants estrangers, el sector explora els reptes d’un any en què es preveu un creixement més moderat

- Aintzane Gastesi Barcelona

El sector turístic està eufòric en la setmana de la seva gran cita anual, Fitur, amb afluència massiva, i després de tancar un nou any rècord amb 82 milions de turistes estrangers. La majoria de les veus coincideix­en: el creixement es moderarà aquest 2018. L’anàlisi de previsions del lobby més important del sector, Exceltur, apunta a un creixement del PIB turístic del 3,3%, per sobre de la mitjana de l’economia espanyola (estimada en un 2,4%), tot i que a un ritmemés moderat que els dos darrers anys, “d’acord amb els fonaments macroeconò­mics i davant la previsible pèrdua gradual del flux de turistes prestats del qual fa anys que ens afavorim”.

Així mateix, Exceltur assenyala que aquestes previsions es basen “en una moderació, a partir del segon trimestre del 2018, dels efectes dela inestabili­tat a Catalunya ”. Si aquesta moderació no arriba o hi ha un augment dela tensió, l’ activitat turística podria arribara caure a Catalunya uns 924 milions d’euros, cosa que reduiria en 0,5 punts el creixement del conjunt del sector turístic espanyol i el deixaria e nun 2,8%.

Per la seva banda, des de l’Observaror­io Hotelero de Pwc i Cehat, Cayetano Soler, soci responsabl­e de turisme de Pwc España, assegura que l’anàlisi macroeconò­mica “és favorable pràcticame­nt per a tots els segments del sector, tot i que el creixement no serà tan important com el 2017”. Des de la consultora apunten a un creixement del sector d’entre el 3% i el 3,5%, que podria baixar del 3% si Catalunya compromet una recuperaci­ó que ja nota el sector després de la caiguda d’activitat del quart trimestre.

Amés de l’ evolució dela crisi catalana, tant Exceltur com Pwc apunten a la recuperaci­ó de mercats competidor­s com Turquia com a principals reptes del sector per al 2018. Aixímateix, les negociacio­ns del Brexit afegeixen incertesa al comportame­nt del primer mercat emissor d’Espanya, el turista britànic, perquèaque­stany es començaran a concretar les negociacio­ns del sector aeri, clau en l’arribada de visitants, i fins i tot l’opció d’un visat.

Des del punt de vista mac ro econòmic, apunta Soler d eP w c, els dos grans reptes seran “l’incre-

ment del preu del petroli (les previsions apunten que podria arribar als 80 dòlars) i la fortalesa de l’euro respecte a divises com el dòlar, la lliura o les monedes asiàtiques”, cosa que farà que Espanya es converteix­i en una destinació més cara. El soci de la consultora apunta que, encodi intern, el principal objectiu del sector hauria de ser “incrementa­r la despesa mitjana i no comptar milions de turistes”.

L’Organitzac­ió Mundial de Turisme(OMT), desprésder­egistrar els resultats més alts en set anys a

 ?? PHOTOSTOCK-ISRAEL ??
PHOTOSTOCK-ISRAEL
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain