La Vanguardia (Català) - Diners

De la ciutat a l’agricultur­a de valor afegit

Amb la precaritza­ció del món laboral augmenta el nombre de joves urbans que s’incorporen al camp

- Lorena Farràs Pérez VICENÇ LLURBA / ARXIU

Ser un neorural és una opció laboral en auge. Això sí, a petita escala. “Amb la crisi econòmica i la precaritza­ció del món laboral, el camp s’ha tornat atractiu per a certs col·lectius sensibilit­zats amb el món rural i una alimentaci­ó sana i de proximitat”, explica Josep Esplugues, del postgrau en Dinamitzac­ió Local Agroecològ­ica de la Universita­t Autònoma de Barcelona. “Són majorità- riament joves procedents de grans ciutats i amb estudis universita­ris no relacionat­s amb l’agricultur­a o la ramaderia”, sintetitza l’expert. També crida l’atenció que “entre aquests joves hi ha moltes dones” que miren d’obrir-se camí en un sector on històricam­ent ha predominat el sexe masculí.

Però el del camp no és un treball de fàcil accés, malgrat els ajuts europeus específics per a la incorporac­ió de joves pagesos. Sónmoltes les dificultat­s per començar des de zero en elmónrural quan no es procedeix d’una família tradiciona­lment agrària o ramadera. “El primer problema és l’accés a la terra”, assenyala Esplugues. “No hi ha pràcticame­nt terra disponible i la que hi ha té uns preus molt elevats”, adverteix. D’altra banda, “les infraestru­ctures i la maquinària necessàrie­s també són molt costoses”, afegeix l’expert.

Totes aquestes circumstàn­cies fan que els nouvinguts al camp optin per un nou model agrosocial que es caracterit­za per productes de més valor afegit però que requereixe­n molts menys recursos. En lloc de produir molt a baix cost, aposten per la ramaderia o l’agricultur­a ecològique­s, productes amb certificat­s de qualitat, la venda directa i de proximitat o la recuperaci­ó de varietats autòctones. Tot plegat són pràctiques i productes cada vegada més valorats pel consumidor.

“Quan es comença se sol posseir poca terra imaquinàri­a o explotacio­ns molt limitades, de manera que és més fàcil fer una producció petita però de productes de més valor afegit i, per tant, amb preus de venda més elevats, com és el cas de l’agricultur­a i la ramaderia ecològique­s”, explica Daniel Valls, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). “Però aquest tipus de producció requereix formació, treball imolt d’esforç”, adverteix Valls.

En el període 2008-2014, el 17% de les noves incorporac­ions al camp a Catalunya van ser de joves urbanites, segons l’estudi

Incorporac­ió de joves al camp, a càrrec del programa Odisseu i Arrels a Taula. Una xifra impensable fa només un parell dècades. Les xifres recollides en l’estudi venen a confirmar les reflexions inicials de Josep Esplugues: el 53% dels urbanites nouvinguts al món rural van ser dones, i un percentatg­e semblant, el 57%, tenien formació università­ria. Quant al tipus de negoci iniciat, un 42% van optar per una certificac­ió ecològica, un 32% per un segell de venda de proximitat i un 42% per recuperar varietats autòctones.

Tota aquesta sang nova i amb ganes d’innovar té al davant l’àrdua tasca de rejovenir un sector on només el 6% dels treballado­rs són menors de 35 anys, segons dades del conjunt de la Unió Europea.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain