La Vanguardia (Català) - Diners

Empreses contra el malbaratam­ent

L’economia circular obre les portes a noves oportunita­ts econòmique­s i a la creació de nous llocs de treball

- Lorena Farràs

Ja no és una mera qüestió de bona imatge empresaria­l. Cada vegada són més les companyies que integren l’economia circular en la seva estratègia. Minimitzar la generació de residus i l’extracció de noves matèries primeres els ofereix noves oportunita­ts i els brinda la possibilit­at d’estalviar costos en la compra de matèries i en l’ús d’energia. També els protegeix de l’increment de la volatilita­t dels preus, els riscos de la cadena de subministr­ament i els problemes derivats de les tensions geopolítiq­ues en els mercats.

Vegem-ne alguns exemples. “Ikea ha creat ‘les golfes de les oportunita­ts’, una secció amb productes Ikea de segona mà que han estat revenuts pels seus propietari­s anteriors”, explica Víctor Moyano, project manager de Creafutur, una fundació privada promoguda per la Generalita­t i Esade i que té per objectiu identifica­r futures oportunita­ts de negoci. Moyano, que aquesta setmana ha participat en la tercera edició del Solidarity Day d’Esade, afirma que amb aquest nou servei “Ikea millora la seva imatge i fidelitza els clients”.

Un altre bon exemple de les oportunita­ts que suposa l’economia circular el trobem en la firma de moda H&M. “Els clients poden tornar la roba feta servir: si està en bon estat és revenuda i, si ja no es pot aprofitar, l’empresa mateixa recicla les peces per aprofitar-ne les teles i fibres”, explica Moyano.

També en el món de la moda, l’expert destaca el cas de l’holandesaM­ud Jeans, “que lloga texans amb un con- tracte de lísing; és a dir, de pagament per ús”. Una iniciativa que s’assembla molt a la que practica Ricoh, que “lloga les seves impressore­s, posant fi d’aquesta manera a l’obsolescèn­cia programada”, afegeix el project màna

ger de Creafutur. La implementa­ció de l’economia circular varia en cada sector i en cada empresa. Cadascuna ha de buscar el seu propi camí. Tal com explica Víctor Moyano, les oportunita­ts es poden presentar en forma de “nous models de negoci, nous mercats, nous clients, diferencia­ció i posicionam­ent de mercat, optimitzac­ió de recursos o menys dependènci­a de certes matèries primeres”.La consultora The Boston Consulting Group (BCG) fa deu reco- manacions a fi d’implementa­r iniciative­s circulars.

1. Interactua­r amb els grups d’interès externs (clients, agències governamen­tals i reguladors, ONG, inversors...). Les parts externes interessad­es generalmen­t exerceixen un paper important, ja que porten les iniciative­s circulars al primer lloc de l’agenda corporativ­a, motiu pel qual té sentit ser proactiu.

2. Aconseguir un suport d’alta direcció consistent i fort. Sense el lideratge de l’alta direcció, l’organitzac­ió no desplegarà els recursos financers i humans necessaris.

3. Explicar el concepte i comunicar la visió a tota la plantilla. L’explicació de l’economia circular és única per a cada empresa i ajuda a fomentar un enteniment comú a l’organitzac­ió.

4. Identifica­r les ambicions específiqu­es i desenvolup­ar un cas comercial. Un 81% de les empreses amb una estratègia circular també té un clar cas comercial subjacent.

5. Educar els treballado­rs. El lideratge ha de reforçar consistent­ment la importànci­a de la circularit­at amb els treballado­rs.

6. Involucrar i potenciar les unitats de negoci. Si bé els departamen­ts de sostenibil­itat poden començar projectes d’economia circular, el negoci principal és responsabl­e d’implementa­r i ampliar aquestes iniciative­s.

7. Començar amb la innovació de processos, seguida per la innovació del model de negoci i producte. Les innovacion­s de processos circulars acostumen a donar guanys ràpids que ajuden l’organitzac­ió a alinear-se amb la visió circular.

8. Col·laborar amb socis externs. Es necessita una varietat d’habilitats i noves formes de pensar per desenvolup­ar productes i processos circulars.

9. Definir els indicadors clau de rendiment entorn del cas comercial per tal de poder mesurar -ne el progrés.

10. Fes el bé i parla’n.

El reciclatge, el lloguer o la venda de segona mà són models de negoci circulars

 ?? P. T. FALLON / BLOOMBERG ??
P. T. FALLON / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain