La Vanguardia (Català) - Diners

L’alta rendibilit­at de les inversions en intel·ligència artificial

El primer fons que inverteix en intel·ligència artificial aconseguei­x un retorn anual d’un 25%

- Piergiorgi­oM. Sandri

La intel·ligència artificial (AI en les seves sigles en anglès) té uns retorns reals. I substancia­ls. El fons d’Allianz Global Inves tors que inverteixe­n les empres esque es mouen en aquest sector, el primer que va néixer pels volts del 2016, està aconseguin­t unes rendibilit­ats anuals d’un 25%. Jim Chen, que gestiona aquest producte, va ser a Barcelona aquesta setmana per presentar-lo als seus clients.

“Estem com en els principis d’internet. En caranoapre­ciem gaire bé el seu potencial, però podria ser la tecnologia més revolucion­ària del segle X X I ”, assegura. Les aplicacion­s del’ I A van des de l’automatitz­ació de la sanitat fins al transport i els vehicles autònoms. Com va dir LiYanhong, executiude­Baidu, “l’IA serà la nova energia elèctrica, que transforma­rà una indústria després de l’altra”.

De moment, com que encara es troba en una fase primerenca, el fons se centra en les empreses que treballene­nla infraestru­ctura, el big data i aplicacion­s de l’IA, per bé que en un segon moment s’estendrà a les indústries que es basaran en aquesta tecnologia, i que seran d’un ventall més ampli. A la cartera d’Allianz hi ha gegants com Amazon, Facebook i Netflix o empreses de nínxol poc conegudes.

Chen cita unes dades que demostren com l’IA aconseguei­x millorar la productivi­tat, oferir productes innovadors i crear nous llocs de treball. D’aquí un parell d’anys tindrem uns 50.000 milions d’aparells electrònic­s que estaran connectats en xarxa a través de la internet de les coses. El volum estimat del mercat de la intel·ligència artificial serà de 30.000 milions d’euros el 2025. És més: de cara al 2035 aquesta tecnologia serà capaç de duplicar el creixement econòmic en 16 sectors, des del manufactur­er fins a l’educació.

Riscos? Els propersdos­otres anys la conjuntura econòmica positiva sembla assegurada, sempre que Facebook i Google mantinguin els seus plans d’inversió. I sempre que la volatilita­t no s’imposi: l’espectre que es formi una bombolla, com va passar en el cas de les puntcom, és una possibilit­at. Algunes d’aquestes firmes passaran a ser els futurs gegants, però en cauran d’altres.

 ?? UNIVERSITA­T ABAT OLIBA CEU ??
UNIVERSITA­T ABAT OLIBA CEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain