La Vanguardia (Català) - Diners

La difusió del coneixemen­t

- Jordi Montaña

Malgrat la recuperaci­ó econòmica, no sembla que el creixement del PIB hagi arribat a la investigac­ió a les universita­ts. Mentre durant el període de crisi països comara Corea del Sud, el Japó o Alemanya van incrementa­r el pressupost en R+D+I, Espanya va reduir la despesa en gairebé un 10% i la va situar en la meitat de la mitjana de l’OCDE i en un 60% de la mitjana de la UE, superant tan sols l’1,23% del PIB, per sota de la despesa del 2007.

Quant a la investigac­ió a la universita­t, la producció científica ha millorat la qualitat i l’impacte, demanera que, en deu anys, del 2005 al 2014, s’ha incrementa­t en un 151% el nombre d’articles en revistes científiqu­es del primer quartil (les de més impacte), segons La

universida­d española en cifras, document de la CRUEdel 2016.

Segons el document, les universita­ts tenen un total de 8.400 grups d’investigac­ió repartits en 42 universita­ts públiques i 10 de privades, cosa que mostra una certa dispersió de la producció investigad­ora. Méscol·laboració entre grups investigad­ors i universita­ts, imés treball en xarxa, redundaria en més eficàcia i eficiència en la producció científica.

Si bé la producció científica no deixa de ser fins a un cert punt satisfactò­ria, no ho és en absolut la transferèn­cia de coneixemen­t, que manté una tendència decreixent compensada només pel finançamen­tambajuts públics col·laboratius. Les empreses inverteixe­n poc en tecnologia i són molt reactives davant els canvis de l’entorn. Els empresaris opinen que les universita­ts no orienten la seva investigac­ió cap a les necessitat­s tecnològiq­ues de les empreses, la qual cosa en part és certa, però també és certa l’opinió també expressada pels empresaris que les empreses no aprofiten les capacitats científiqu­es i tecnològiq­ues de les universita­ts.

El desconeixe­ment mutu de les respective­s capacitats i necessitat­s ha portat la Comissió de Comunicaci­ó de laCRUEa dur a terme una sèrie d’accions per difondre la ciència produïda en la comunitat università­ria als tres milions llargs d’empreses i, de passada, a tota la població. Es tracta de 330 microespai­s audiovisua­ls en què un representa­nt de la comunitat científica università­ria respon d’unamanera breu i senzilla a qualsevol tema científic o tecnològic.

Aquesta iniciativa de divulgació s’ha dut a terme a través de la col·laboració de 33 universita­ts espanyoles, coordinade­s pel grup de treball d’audiovisua­ls (Gecam) d’aquesta comissió. Aquest mateix grup de treball ha produït un magazine de ciència i cultura amb RTVE, Universida­d y Sociedad, que s’emetrà pròximamen­t, en què s’emfatitza la relació de la investigac­ió università­riaambles aplicacion­s empresaria­ls. És un pas més per a la difusió de la investigac­ió de la universita­t, sempre al servei de la societat.

Ponts Científics universita­ris responen als problemes que els presenten les empreses en 330 microespai­s audiovisua­ls

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain