La Vanguardia (Català) - Diners

La continuïta­t digital, requisit de la indústria

La plataforma de Dassault Systèmes es fa servir en sectors com l’aviació, l’automoció o el consum

- Norberto Gallego

La indústria espanyola continua organitzad­a en sitges. No només l’espanyola, però no val coma excusa: els organigram­es solen fer-se per funció; hi ha barreres, parets i envans que s’han d’eliminar urgentment. Que sigui conegut no vol dir que aquest diagnòstic no sigui punyent. Nicolas Loupy l’extreu d’informes de consultori­a per explicar el concepte de“continuïta­t digital ”. Loupy és el director regional d’ Espanya i Portugal de Dassault Systêmes, companyia francesa especialit­zada a “ajudar les empreses a gestionar el cicle de vida dels seus projectes”.

El seu producte estrella, la plataforma 3D Experience, ha contribuït amb un 26% de creixement a la facturació de Dassault Systêmes el primer trimestre. Els orígens es remunten quatre dècades enrere. El seu fundador –Marcel Dassault, mortel1986– vavolerque aquesta branca fos el complement de la seva criatura favorita, Dassault Aviation, però amb el temps les xifres de negoci gairebé s’ han igualat :3.300 i 3.600 milions d’euros, respectiva­ment.

Dassault Systèmes va ser pionera en el disseny i fabricació assistits per ordinador (Cadcam) que acabaria evoluciona­nt en tres dimensions. “Un plànol s’interpreta; un model 3D es visualitza, sense error possible d’ interpreta­ció, demane r aquees creau n vincle directe entre l’ oficina tècnica, la planta i les regles del negoci (...). No se m’acudeixen exemples millors que l’ Ai r bus 350 o el Boeing 777. La creació d’ aquests avions implica milers de persones col·laborant en diferents països dur antanys i sobre especifica­cions molt rigoroses sobre la base d’ un ingent volum de dades (...) en què intervenen tercers; el flux d’informació ha d’estar perfectame­nt coordinat”.

Fabricar més ràpid no és un desig, sinó un imperatiu, resumeix Loupy. “Si ja tens una maqueta en 3D i la connectes amb els processos de negoci en un procedimen­t de traçabilit­at, el següent pas serà obtenir el que anomenem una única font d’ informació; això és la continuïta­t digital ”.

Dassault Systèmes dona feina a 16.000 persones i té 229.000 clients amb 25 milions d’ usuaris finals en 140 països. La seva presència a Espanya inclou dos centres de desenvolup­ament, fruit de sengles adquisicio­ns. Se’ns sol identifica­r amb la indústria aeroespaci­al, i és lògic, però ens agrada considerar­nos una empresa científica, que treballa discipline­s en què la modelitzac­ió i la simulació són necessàrie­s”. Aquesta visió els obre portes en altres indústries, com la d’automoció, la ferroviàri­a (CAF), la de construcci­ó (ACS, Acciona), la mineria o la biomedicin­a, entre altres camps.

“L anostra plataforma és utilitzada per Renau l t-Nissan i pel grup PSA (Peugeot, Citroën, Opel), així com pels seus proveïdors Ficosa, Gestamp o Antolín (...) Ens ocupem des dels primers esbossos de cada model als processos de fabricació i la programaci­ó dels robots; arribem al circuit comercial, equipant els concession­aris amb sistemes pera la configurac­ió del vehicle a gust del client ”, assegura Lo up y.

Perquè no quedin dubtes, a la llista hi afegeix Procter & Gamble, líder de la indústria de consum. Ja fa anys que utilitza aplicacion­s de Dassault Systèmes per ala pro duc- ció i empaquetam­ent de 10 categories de productes i més de 60 marques ,“però l’ any passat va decidir actualitza­r-les atenent al context de cicles de vida més curts, costos fluctuants i canvis de tendència en la demanda”. Encara n’hi ha més: “Emdemanarà què hi pintem, a El Corte Inglés. Doncs utilitzen el nostre software per al seguiment de les seves marques de roba, des del disseny a la fabricació global (...), una activitat que requereix una alta precisió en la col·laboració entre actors múltiples”.

L’empresa és pionera en disseny i fabricació assistits per ordinador, que ha acabat evoluciona­nt en 3D

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain