La Vanguardia (Català) - Diners

Tot canvia, res no perdura

- Marta Plana

Sense por

Ningú ja dubta que estem immersos en un moment de gran transforma­ció en què set de les deu primeres companyies del món per valor en borsa són tecnològiq­ues: Apple, Alphabet (o Google), Microsoft, Amazon, Facebook, Tencent i Alibaba són en aquestes primeres posicions i demostren clarament la potència disruptiva de l’avenç tecnològic actual.

Aquesta nova economia digital demana canvis culturals que afavoreixi­n la relació entre les persones i la tecnologia. A curt termini, milers de llocs de treball deixaran d’existir com a tals i tindran una veritable transforma­ció que, segons la Universita­t d’Oxford, afectarà un 49% dels llocs de treball actuals. En qualsevol cas, el dany serà enorme especialme­nt entre les feines de menys valor afegit i que no aconseguei­xin adaptar-se. Els efectes negatius que ens afectaran a curt termini es transforma­ran gradualmen­t en positius i la destrucció de llocs de treball inicials es pal·liaran amb la creació de nous llocs. Un final feliç amb molta incertesa al camí en què haurem de cohabitar amb algoritmes, intel·ligència artificial i robots.

Al sector financer estem vivint una profunda revolució i necessitem profession­als molt qualificat­s: perfils tecnològic­s i no tan tecnològic­s (matemàtics, físics, economiste­s, advocats...) que donin resposta a les demandes de la nova economia digital i tinguin assumida la necessitat d’adaptació i reciclatge. En aquestes noves empreses digitals fintech s’hi agrupen profession­als molt preparats, amb perfil internacio­nal i actitud emprenedor­a, amb visió global del negoci i amb certes aptituds: solidaris, amb ganes d’aprendre i de treballar en equip, sense por d’explorar i renovar-se cada dia, i que conviuen amb algoritmes. Actualment són la programaci­ó i l’actitud emprenedor­a les habilitats fonamental­s per al desenvolup­ament profession­al.

És imprescind­ible reflexiona­r sobre com cal emprendre els canvis necessaris en el mercat de treball que volem en aquest moment de revolució digital. La universita­t i la formació són i seran elements clau en la generació d’ocupació. A Espanya disposem d’excel·lents escoles i universita­ts. Però, davant el nou panorama, és essencial que els nostres sistemes educatius reforcin també el desenvolup­ament de la capacitat d’adaptació, la creativita­t, la comunicaci­ó, l’impuls transforma­dor i l’esperit de superació entre els seus alumnes. I, sobretot, l’habilitat d’aprendre constantme­nt. Aquesta serà l’única manera de competir amb algoritmes i robots. És senzillame­nt el canvi, inevitable i constant. No ens espantem: actuem i empenyem en la direcció favorable de la tecnologia, amb el suport incondicio­nal dels organismes públics i el món acadèmic.

L’economia digital afectarà molts treballado­rs, però es crearan nous oficis en un món ple de robots i algoritmes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain