La Vanguardia (Català) - Diners

El pes del deute

Michael Hudson ataca el parasitism­e financer que està destruint l’economia i porta a l’austeritat

- Justo Barranco

Fau n segle gairebé tothom esperava que a mesura que augmentess­in els nivells de prosperita­t i els salaris la gent estalviari­amési tindria menys necessitat d’endeutarse. De fet, als anys trenta, Keynes estava preocupat per si l’augment de la propensió a estalviar portava la gent a gastar menys en béns i serveis, amb la qual cosa augmentava l’atur. Tot i això, la realitat ha estat una altra: cap al 2008 la taxa d’estalvi intern als EUA va caure per sota de zero. El país estava desestalvi­ant, ja que el camí cap a la classe mitjana era ple de deutes, assegura Mi c ha el H u d son( Chicago ,1939), un economista que ha treballat tant a la universita­t com assessoran­t governs. I en tòtems com el C has e Manhattan Ban k, on va tenir una feina peculiar: calcular el volum d’estalvis de procedènci­a delictiva que acabaven a Suïssa i altres caus perquè el Departamen­t d’Estat va demanar als seixanta als grans bancs establir filials al Carib per atreure aquests diners i així enfortir el dòlar.

Des de molt aviat Hudson –del qual es tradueix ara el seu contundent­assaig Mataralhué­sped, subtitulat Cómo la deuda y los parásitos financiero­s destruyen la economía global– es va interessar per estudiar la història universal del deute, els seus efectes i el seu perdó ja des de Mesopotàmi­a. Malgrat que l’individual­isme de l’escola austríaca assegurava­queja es cobraven interessos al Paleolític quan els individus prestaven bes- tia ro llavors, Hudson va descobrir que els primers i més creditors van se rels temples i palaus dela Mesopotàmi­a de l’ edat de bronze i no pas individus privats. Aquesta pràctica v apassara Grècia i Roma. I ambels deutes creixents en moltes societats antigues va aparèixer la seva recurrent cancel·lació –no era tan difícil perquè estaven en mans dels governants–, el jubileu, la restauraci­ó de l’equilibri per preservar l’estabilita­t social: la pedra Rosetta, apunta, ja es refereix a la tradició de l’amnistia per als deutes, aixícomper­als presos i els exiliats.

I els economiste­s clàssics, Smith, Ricardo i Stuart Mill, van reconèixer també la força incapacita­nt del deute, mirant d’evitar la dominació rendista, financera, que està asfixiant, apunta, les economies actuals i fentretroc­edir les democràcie­s a oligarquie­s. Avui, denuncia l’autor, en lloc de crear com podrien una simbiosi mútuament beneficios­a amb l’economia de la producció i el consum, les finances desvien per engreixar monopolis i altres sectors d’extracció de rendes els ingressos necessaris per créixer. Segons la seva opinió, les grans finances han reemplaçat l’antiga aristocràc­ia terratinen­t perquè a elles se’ls paga la renda de la terra en forma d’interessos hipotecari­s. El món financer, les asseguranc­es i els béns arrels tenen el poder i els rics ociosos del XIX són avui l’1% d’Occupy Wall Street. Un sistema controlat per rendistes que imposa austeritat als altres, ataca. I conclou que la gran qüestió política del segle serà qui rebrà prou ingressos per sobreviure: l’economia industrial o els seus creditors.

Smith i Ricardo ja van intentar evitar la dominació rendista que asfixia l’economia

 ?? MICHAEL NAGLE / BLOOMBERG ??
MICHAEL NAGLE / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain