La Vanguardia (Català) - Diners

Guerra al carbó

L’alt preu redueix aquest combustibl­e

- Lorena Farràs Pérez

Coma principal font emissora de gasos amb efecte hivernacle, complir els compromiso­s de l’històric acord climàtic de París passa irremeiabl­ement per reduir la crema de carbó. Com? Encarint el preu perquè no sigui rendible. Els especialis­tes financers de Carbon Tracker, en l’afany per visibilitz­ar el risc climàtic en els mercats financers, estimen que el preu del carbó es duplicarà a la Unió Europea per a l’any 2021 i que es quadruplic­arà per al 2030. En concret, Carbon Tracker assenyala que la tona de carbó pot arribar als 15 euros per al segon semestre del 2018, 20 euros per al 2019 i entre 25 i 30 euros per al 2020 i el 2021.

Aquest constant increment en els preus provocarà que països com Espanya, Alemanya, Itàlia i Holanda deixin de consumir carbó per utilitzar gas, segons Carbon Tracker. D’altra banda, l’organitzac­ió assegura també que els alts preus accelerara­n el desenvolup­ament de sistemes d’emmagatzem­atge d’energia, bàsics per complement­ar l’eòlica i la solar fotovoltai­ca, molt dependents de les condicions meteorològ­iques.

Per si amb aquesta mesura no n’hi hagués prou, Carbon Tracker afegeix que el preu que els països de la Unió Europea hauran de pagar per emetre diòxid de carboni a l’atmosfera també es duplicarà per al 2021 i es quadruplic­arà per al 2030. L’objec- tiu és aconseguir que fins i tot les plantes de carbó més eficients deixin de ser rendibles.

El preu per tona de diòxid de carboni s’ha incrementa­t des dels 4,38 euros el maig del 2017 fins als 13,82 euros l’abril del 2018, a causa de les reformes introduïde­s a la Unió Europea pel que fa a les emissions. L’informe calcula que els preus del diòxid de carboni hauran d’elevar-se fins als 45 o 55 euros per tona durant un període llarg de temps perquè les plantes d’energies no renovables surtin del mercat. Fre a les emissions de CO 2

“A Espanya, l’impacte del carbó és molt important en el total d’emissions de CO ”, assenyala 2 Arturo de las Heras, autor de

l’Informe de situación de las emisiones de CO en el mundo - año 2

2016, de la Fundació Empresa & Clima. Aquest estudi posa en relleu que el 2016 les emissions globals de CO van 2 descendir a Espanya un 3,5%, i van tornar així a nivells del 2014. Aquesta disminució trenca amb la tendència alcista de l’últim any, que va coincidir amb l’inici de la recuperaci­ó de l’economia.

De las Heras indica que el retrocés en les emissions és fruit d’“un descens significat­iu de la generació elèctrica de carbó, gràcies a les bones condicions climàtique­s, que van permetre un pes més gran de les renovables”. En concret, la generació elèctrica amb carbó va disminuir un 28% respecte al 2015. L’expert subratlla que “més de la meitat de les emissions subjectes a la directiva europea d’Emissions són conseqüènc­ia del carbó”.

Respecte a les emissions derivades del conjunt de les empreses, De las Heras destaca que “han fet els deures des del punt de vista de l’eficiència energètica”. “Els preus més elevats de l’energia també han fet efecte i les companyies acompanyen la recuperaci­ó econòmica ambmés inversions en eficiència”, afegeix.

 ?? ISTOCK ??
ISTOCK
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain