La Vanguardia (Català) - Diners

Menys tauletes i mòbils

Cauen les vendes d’aquests ginys per la saturació del mercat

- Norberto Gallego

Contra el que presumeix una visió lleugera, el que s’ha anomenat internet de les coses (IoT) no és un univers proteic de sensors que envien dades a la babalà, sinó que cada vegada està més imbricada en els processos d’informació de les empreses. En la IoT solen executar-se processos crítics per al negoci, de manera que és normal la preocupaci­ó per l’impacte que té sobre els sistemes d’informació.

Probableme­nt el volum més gran que saturarà les xarxes corporativ­es l’aportarà la generalitz­ació de la IoT. És un gran problema per als proveïdors de tecnologie­s de la informació, que busquen solucions idònies: ingerir, processar i analitzar aquesta quantitat de dades mínimes és altament costós i pot exigir temps de resposta que col·lapsin els sistemes.

S’estén l’opinió que la millor solució seria desplaçar la intel·ligència a l’edge. Ves per on! Una altra paraulota no apta per a profans. El llenguatge corrent ja ha metabolitz­at la noció de cloud computing, gràcies a la fàcil metàfora del núvol, però edge computing? Caldrà acostumar-s’hi. La traducció literal seria computació a la vora (potser marge o ribera). Es tracta de desplaçar processos i dades mirant de no sobrecarre­gar el nucli del data center; en això consisteix portar la intel·ligència a l’edge, al caire de la xarxa. És el coll d’ampolla per a les dades generades per a dispositiu­s IoT i, per tant, seria raonable processar-los amb economia de recursos.

És a dir que, en poc temps, les tecnologie­s de la informació només serien eficaces si s’estenen cap al núvol en un sentit i cap a la vora en un altre.

Fins aquí s’ha procurat contextual­itzar la conversa mantinguda amb Keerti Melkote, cofundador el 2002 d’Aruba Networks i actual president com a subsidiàri­a de Hewlett Packard Enterprise. Els 3.000 milions de dòlars que aquesta empresa va pagar el 2015 per Aruba van semblar llavors un preu baix, amb més raó segons les valoracion­s actuals. Melkote no entra a tot drap: “Per a HP va ser una adquisició intel·ligent i per a Aruba una autèntica empenta. Hauríem continuat creixent sols? Sí, però sense el vigor que HP ens ha donat per competir en els grans comptes”. Abans de l’adquisició, Aruba facturava 1.000 milions de dòlars, més o menys el mateix que la divisió

networking d’HP. Dos anys fiscals més tard, la suma de les parts ha facturat al voltant de 2.600 milions de dòlars.

Històricam­ent, Aruba s’ha especialit­zat en l’accés sense fil, fins que s’ha fusionat amb l’activitat de xarxes locals d’HPE. José Tormo, director regional per al sud d’Europa de l’empresa, apunta que l’any 2017 el creixement ha estat d’un 152% al mercat espanyol. “Hem fet grans projectes al sector públic i el desplegame­nt més important d’escoles connectade­s a Espanya, amb 60.000 punts d’accés. Se’ns coneixia com a subministr­adors d’infraestru­ctura wifi a 30 universita­ts, però ara som al cim de l’onada de la IoT, que desbordarà la capacitat de gestió dels departamen­ts de tecnologie­s de la informació”.

La IoT és un nou món ple de paranys, confirma Melkote en enunciar tres inquietuds de les empreses. En primer lloc, visibilita­t. “Quan un dispositiu està connectat a la seva xarxa, volen reconèixer-ho; moltes vegades un empleat connecta un aparell propi sense que l’empresa se n’assabenti [...]. Allà hi té un primer nivell de seguretat per atendre”. En segon lloc, quan un dispositiu està localitzat i identifica­t, cal donar-hi un accés controlat. I, en tercer lloc, lamés delicada: la detecció de qualsevol amenaça “perquè en la simplicita­t d’aquests dispositiu­s hi ha la seva vulnerabil­itat”.

D’aquestes tres inquietuds dels seus clients ve –diu Melkote– la prioritat que Aruba assigna a posar la intel·ligència –els lectors em sabreu perdonar– en l’edge. “Apliquem tècniques de

machine learning al trànsit de la xarxa per detectar qualsevol risc potencial que suposi un dispositiu IoT connectat. No només per saber que hi és i tenir-lo controlat, sobretot per analitzar el seu comportame­nt. Si el sistema observa alguna cosa sospitosa, tanca el bucle i l’aïlla immediatam­ent de la resta de la xarxa”.

Després de ser comprada per Hewlett Packard, Aruba té capacitat per competir pels grans comptes

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain