La Vanguardia (Català) - Diners

Llogar a Barcelona

- Transversa­l José García Montalvo Catedràtic d’Economia (UPF)

Entemes molt mediàtics i discutits comels relacionat­s ambel mercat immobiliar­i, la ideologia i les preconcepc­ions sónmoneda habitual. Recordo haver estat parlant ambun“activista” en una reunió d’UNHabitat sobre els habitatges buits a la ciutat de Barcelona. Insistia que eren 88.000, un11% del total. Quanli argumentav­es queuncensn­oés una manera adequada de mesurar els habitatges buits i que al País Basc, que tenen una operació estadístic­a específica­des del 1999 per mesurar habitatges buits correctame­nt (consums, per exemple), els resultats eren bastantmés petits que el cens, li entrava per una orella i li sortia per l’altra. Els resultats preliminar­s de l’estudi d’habitatges buits de Barcelona indiquen que es tracta d’un escassíssi­m 1,52%, en què els habitatges dels bancs sónuna proporció ínfima. Tambéduran­tmolt de temps ha estat impossible que els “activistes” canviessin el seu discurs i acceptessi­n que la gran majoria dels desnonamen­ts eren de lloguers de particular­s i no execucions d’hipoteques.

Hihamésele­ments, però. Les dades oficials, utilitzant els contractes en l’Incasol, indiquen que el lloguer va pujar a Barcelonau­n4,4% el 2017. Compot ser? I el18% quehemvist a lapremsa? I el 50% mínimque pujaven en la renovació de contractes? Doncsaixò: casos singulars elevats a categoria. És possible que hi hagi hagut pujades d’un20% en renovacion­s? No espot descartar després de tres anys de pujades del lloguer. Per donar-se aquesta situació, però, el contracteh­auria d’haver començat enunany de lloguers en caiguda lliure. Això vol dir que en l’anterior renovació es va poder aconseguir una reducció del lloguer d’un 20%. Els que van tenir renovacion­s els anys 2012 i 2013hosabe­nperfectam­ent. Tot i això, és cert que els preus de lloguer van superar els nivells precrisi aBarcelona durant el primer trimestre del 2017, si bé despréshan crescutpoc i entre el tercer i quart trimestre del 2017 van caure tant en totalcomen preu per metre quadrat.

Quèjustifi­ca aquesta recuperaci­ó? El primer que es pensa és lademograf­ia. La població de Barcelona, però, s’ha mantingut constant durant els últims sis anys ambunvolum­mitjà familiar que ha augmentat una mica, cosa que significa menysllars. Amés, el grup de joves en edat d’emancipar-se, els que suposenmés demandapot­encial d’habitatge, s’ha reduït per la caiguda del volumd’aquestes cohorts. És cert que els estrangers­de païsosambu­nalt poder adquisitiu han augmentat des del 2014 i la comunitat llatinoame­ricana s’ha reduït, però l’efecte generat per aquest diferencia­lde renda per càpita ésuna gota d’aigua almar del mercat de lloguer de Barcelona (suposant que lloguin ino comprin).

El segon presumpte culpable és l’apartament turístic. Enprincipi, és teòricamen­tpossible perquè la seva transforma­ció reduiria l’ofertade lloguer convencion­al. Nos’observa, però, una correlació entre els preus del lloguer i elnombre d’apartament­s turístics. Aixònoésun evidència definitiva, però sens dubteno dona suport a lahipòtesi. Amés, noés evident que tots els apartament­s turístics siguin substituti­usdels lloguers convencion­alsperquè molts realment sónimmoble­s quepoden utilitzar-se en curts períodes de temps (estius, ponts llargs, etc.). Finalment, si elfenomen de l’apartament turístic fos tan substituti­udel convencion­al, hauríem de veure que l’oferta d’habitatge de lloguer disminueix. Tot i això, el nombrede contractes de lloguerde la ciutat inscrits a l’Incasol ha augmentatu­n 23% entre el 2015 i el 2017. Sicomptem des del començamen­t dela crisi, el nombre de contractes s’ ha duplicat.

I els anomenats fons voltors? Doncs han d’acomodar el preu a l’oferta i lademanda. Lacomprave­ndaper persona jurídica ha augmentat uns tres punts percentual­s des del pitjormome­ntde la crisi, i això també es reflecteix en la disponibil­itat mésgran d’habitatges de lloguer. Algú s’imagina, però, que siunfons voltor vol llogar un habitatge de 50m2 aPoble Sec per 10.000 euros almes trobaràuni­nquilí? Defet, és paradoxal que s’atribueixi als fons molts dels mals del sector immobiliar­i quan aquests fons estan obsessiona­ts per saber si la renda familiar janoestà al límit del que es pot pagar perunllogu­er, tot ique òbviament n oper motius relacionat­s amb l’ altruisme. Una altra d eles seves obsessions és l’efecte depressiu sobre preus i lloguers de la sortida al mercat dels immobles en elsmésde 50.000 milions d’actius problemàti­cs que van comprar a finalsde l’anypassat.

I el creixement econòmic? Laciutat ha sentit de maneradeci­siva la recuperaci­ó econòmica. Labase imposable general dels barcelonin­s ja estava el 2015 al nivell del2008i elmarç del 2018 ja hi havia menysatura­ts inscrits a Barcelona que el 2008. Des que va començar la recuperaci­ó el 2015, elPIBde la ciutathapu­jatun 7%. Quèha passat, però, ambla distribuci­ó de la renda? Doncsque si el2008els sous i salarismés la seguretat social representa­venun75% del total, el 2014 (últim any disponible) represente­nun 81% per la caigudadel pes dels beneficis. Aquesta millora econòmica proporcion­a una explicació parcial dela recuperaci­ó del mercat.

El motiu últim del que estem veient és la dinàmica d’un mercat que s’està ajustant auna proporció de lloguermol­t superior a la que hi havia abans de la crisi. Enel procéshipo­t haver moviments de preus per divergènci­es entr eles expectativ­es de demandants i oferents, que necessària­ment s’ ajustaran. A diferència del preu de l’habitatge, que pot créixer sense límit sempre que hi hagi crèdit disponible, el preu dels lloguers té coma límit una proporció de la renda de les famílies. Aquest ajust seria moltméssua­u si el sector públic comptésamb­unparc d’habitatges socials suficient per reaccionar davant els desajustos temporals al mercat d’arrendamen­ts d’habitatge. Detot això, però, us en parlaré a la pròxima columna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain