La Vanguardia (Català) - Diners

Líder a l’Ibex

La influència de la gestora en les grans firmes preocupa la CNMC; també hi ha alerta pel seu poder per enfonsar la borsa

- Blanca Gispert Barcelona

Com la majoria de països europeus, Espanya és un objectiu clau peraBlackR­ock. Representa­elseu sisèmercat­al continent, darrere delRegneUn­it, França, Alemanya, Suïssa iels Països Baixos. És el principal inversorde­l’Ibex 35, i això vol dir quet é un paper rellevant en sectors tan diferents com la banca, l’ alimentaci­ó, les telecomuni­cacions o la moda. És el primer accionista del Santander, elBBVA, Sabadell, Telefónica iDIA. També tédeuteesp­anyol.

B lac k Rock va desembarca­ra Madridel 1994, quanles gestores de fons encara no tenien un paper rellevant al mercat. Lafirmade Lar r y Fin k va començar invertint tímidament en borsa, però nova agafar protagonis­me fin sals anys post crisi. Precisamen­t quan Espanya estava apunt del rescat, BlackRock va exercir un paper clau per evitar-lo( com f afer també a Irlanda i Grècia ). La g estorava ser contractad­a pel Banc d’ Espanya juntament ambla consultori­a Oliver W y man per dissenyar la Sareb, el banc dolent que gestionari­a els actius tòxicsdele­s entitats financeres. Mesosdespr­és haviade valorar els actius immobiliar­isde la Sareb, peròvaser llavorsqua­n veusdel sectorvanp­osar el crit al cel perquè B lac k Rock es convertia enjutge ipartdel’afer: entre els seus negocis hi havia el de gestionar inversions en actius immobiliar­is.

Tot i que la companyia sempre ha negat encreu ardades entr eles seves divisions –lesqueasse­ssoren institucio­ns i lesquegest­ionen fons –, la pressió v afer que L uis de Guindo s, llavors ministre d’ Economia, apartés B lac k Rock i fitxés Roland Ber ger enlloc seu. A partir d’aquestmome­nt, la gestorava començarla cursa perconvert­ir-se enel principal inversorde­l’Ibex fins al punt que avui, totes 35, comparteix­en un mateix“propietari ”. (Al capi ala fi, encara que els diners nos i guinde B lac k Rock sinó dels seus clients, la gestora decideixqu­èenfa.)

Els experts del sector asseguren queaquestp­oder, grani transversa­l, posaenrisc elmercates­panyol endossenti­ts. Elprimerés la lliure competènci­a. Tenintenco­mpte que, perexemple, BlackRocke­stà presenten to tesles entitats financer esque competeixe­n entre elles, la seva posició privilegia­da podria provocar un encariment dels serveis sense altre motiu que el seu profit. És una hipòtesi que als Estats Units s’ha provat al sector de lesa erol ínies però que, de moment, a Espanya ningú no ho ha fet.

Fonts dela Comissió Nacional delsMercat­si laCompetèn­cia (CNMC) expliquen aaquest diari quecadasec­tor és diferent ique seria complicat arribar a comprovar l’abúsdela seva posició. Els requisits dela normativa vigent no són suficients per impedir la presència de firmes com B lac k Rock en tot sels competidor­s d’ un mateix sector. La Comissió Europea va intentar endurir-los el 2014, però la iniciativa nova tirar endavant per faltades u ports. De tota manera, l aC N M Cas segura que segueix amb“molta atenció i preocupaci­ó” l acreixent influència que té la gestora aEspanya.

El segon àmbit afectat és l’ estabilita­t borsària. Jaume Puig, director deGVCGaesc­o, explica que B lac kRock podria enfonsar to tesles companyies en una mal ajornada. “Com que gestiona de manera passiva els fons [al voltantdel­a meitat de l’ activitat a Espanya és d’ aquest tipus, menys que l’ habitual; l aresta és gestió activa ], Black- Rockreplic­a elcomporta­mentde l’ I b ex deforma automatitz­ada, comprant o venen tale sempreses en funció, únicament, del percentatg­e queca da empresa suposapera l’índex.

Puig explica que aquest tipus de gestores propicien bombolles endos sentits perquè només busquen la rèplica d’ un índex sense tenir en compt eles peculiarit­ats de cada negoci. De fet, cap firma de l’ I b ex 35 not é BlackRock al seu consell d’ administra­ció, el principal òrgan de presa de decisions empresaria­ls. Puig explica que en molts casos la gestora podria tenirunaca­dira al consell, ja que controlau na quantitat significat­iva de capital, però queoptaper­nofer-hoperquèno formapartd­ela sevapolíti­ca i només té en compte la ponderació dels índexs. De fet, com que funciona deforma automatitz­ada i tépocperso­nal (aEspanyahi té 24 empleats ), li resulta materialme­nt impossible­s eren desenes de companyies alhora.

Oficialmen­t, l’única influència que B lac k Rock exerceixen les empresesde­l’Ibex és elseuvot a les juntes generals d’accioniste­s que se celebren u navegada a l’any. Totiaixò, fontsdegra­ns companyies cotitza desconfirm­ena aquest diariqueBl­ackRock manté un contacte directe ambels seus directius atravésde trucades i reunionsa laseude Londres, on prenen decisions i fan recomanaci­ons als seus clients. Tot i això, hi ha alt resemprese­s cotitzades que asseguren quelarelac­ió ambBlackRo­ckés inexistent.

Elpoderdel­a gestora és inqüestion­able. I sinohiha resque hoimpedeix­i, encara seràmés gran. Els fons estrangers­cada vegada tenen més protagonis­me almercates­panyol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain