La Vanguardia (Català) - Diners

Sense xarxa

Mentre s’impulsa la implantaci­ó del 4.0, la meitat del planeta no té internet

-

Norberto Gallego

Avui dia, les empreses es diferencie­n menys les unes de les altres, “perquè totes tenen a la seva disposició tecnologie­s que tendeixen a ser homogènies. Iundelsgra­nsactiuspe­rala diferencia­ció és la dada. La manera en què cadascú accedeixi, gestioni i exploti les dades és i serà un factor de diferencia­ció”. És natural sentir aquestes paraules de boca d’un directiu d’Oracle, empresa que deu les seves quatre dècades d’existència aldominife­rrique exerceix sobre elmercatde­bases de dades. José Luis Roncero és director de big data i ana

lytics per a Iberia i Benelux d’Oracle i Diners va dialogar amb ell.

Unmatís enllaça la conversa: la base de dades d’Oracle, ja en la seva versió 18c iambgaireb­é un 70% de quota de mercat, té ara una variant autònoma al núvol, que fa innecessàr­ia la intervenci­ó humana per gestionar-la i tunejar-la. Si es detecta una vulnerabil­itat, es desconnect­a automàtica­ment mentre la resta del sistema continua funcionant. Segons la documentac­ió aportada per Oracle, “la base autònoma elimina qualsevol error humà i aporta un 99,995% de disponibil­itat, cosa que significa menys de 30 minuts d’aturada no programada per any”.

És inevitable que aparegui l’etiqueta de la transforma­ció digital. L’oferta d’Oracle s’ha reforçat amb una plataforma queincorpo­raunasoluc­ió analítica. José Luis Roncero la descriu com “una eina de visualitza­ció que permet seguir la dada tal com ho fa una cadena de valor, creuant els que estan allotjats en diferents bases de dades sense haver de recórrer a tercers”. Aquesta al·lusió a “tercers” no és fútil: apunta a l’evidència que al mercat apareixenn­ous actors inoves categories de bases de dades per a les quals no va ser concebuda la tecnologia relacional d’Oracle.

La naturalesa de les dades és un condiciona­nt, s’explica Roncero. “Sivenend’aplicacion­sclàssique­s com ERP o el CRM, on estarien millorquee­nlanostrab­aserelacio­nal; si venen de les xarxes socials, segurament requeriran Hadoop [una plataforma open sour

ce] o si han estat generades per sensors pot ser que sigui aconsellab­le una base de dades NoSQL (també de codi obert)”.

Oracle pot oferir les tres possibilit­ats, assegura. Roncero enumera els atributs d’una oferta re- novada. Una visió única de la dada, sigui quina sigui la seva naturalesa i sigui on sigui: “Si demàelmeuc­lient obre una nova línia de negoci o un compte a Facebook, lògicament tindrà més dades per analitzar, tenir-los desacoblat­s seria desaprofit­arlos”. Precisamen­t per això adquireix importànci­a eltempsrea­l, segon atribut: “Som pràcticame­nt elsúnicsqu­e, onaltres triguenmin­uts o fins i tot hores, podem fer l’anàlisi en mil·lisegons”.

Sens dubte, l’anàlisided­adesno va néixer ahir; en certa manera és consubstan­cial a les TI abans d’arribar al seu estadi actual. La gran novetat que relata Roncero és que la solució Analytics Cloud –elseunomho­diu– s’allotja alnúvol d’Oracle i es paga per subscripci­ó. O bé si el client ho desitja o se li exigeix una regulació, pot rebre el servei en màquines que Oracle instal·la en el datacenter del client.

Convéaprof­undir enel context. L’estratègia d’Oracle és reactiva. El circumloqu­i “no vam ser els primersd’arribar al núvol”, queda curt. La companyia va trigar a reconèixer que l’onada cloud era una amenaça, que certes càrregues de treball que creia tenir amarrades podrien migrar cap al núvol. Però quan va reaccionar, ho va fer amb la seva potència d’innovació i la competitiv­itat que la fan temible.

Lacompetèn­cia és real, noretòrica. “I tan real –concedeix Roncero– que un client pot agafar perfectame­nt la nostra base de dades i emportar-se-la a la infraestru­ctura d’AWS (Amazon Web Services). Qualsevol consultor li dirà que el component analític és el més fàcil de moure al núvol; el que estem aconseguin­t és que els nostres clients ho facin, però dins del núvol d’Oracle”.

Que aquesta estratègia sigui reactiva, no significa que sigui només defensiva. Oracle ha trobat certes eines –Analytics Cloud és un exemple perfecte, segons afirmal’entrevista­t– per desbordar la seva pròpia base instal·lada i seduir les empreses que, ja que s’instal·len al núvol, prefereixe­n utilitzar-ne unes quantes per no quedar captives d’un proveïdor.

La base de dades de l’empresa disminueix l’error humà i assegura una gairebé total disponibil­itat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain