La Vanguardia (Català) - Diners

Llocs de treball nets

Creixen els contractes a les renovables

-

Lorena Farràs Pérez

Al món ja hi hamés de 10 milions de persones que treballen en el sector de les energies renovables, un camp clau en la lluita contra el canvi climàtic i que està destinat a continuar creixent per combatre l’escalfamen­t global. En concret la xifra de llocs de treball renova

bles va arribar als 10,3 milions el 2017 després de crear-se en el conjunt de l’any més de 500.000 nous llocs de treball, un augment del 5,3% respecte al 2016, segons les últimes xifres de l’Agència Internacio­nal de les EnergiesRe­novables (Irena).

Quins països van empènyer aquest creixement? La resposta ve d’Orient: quatre de cada cinc nous llocs de treball es van generar a Àsia. El continent asiàtic està apostant fortament per aquestes fonts energètiqu­es: un 60% de tots els lloc de treball en el camp de les renovables es concentren a Àsia, amb la Xina, l’Índia i el Japó al capdavant.

Quina tecnologia entre les renovables genera més ocupació? L’informe Renewable energy and

Jobs d’Irena no deixa lloc a dubtes: amb 3,4 milions de treballado­rs, la solar fotovoltai­ca suposa un de cada tres llocs de treball. Els biocombust­ibles, l’energia hidroelèct­rica i l’eòlica són les altres tres tecnologie­s que ocupen un major nombre de persones al món.

Per què són importants aquests llocs de treball? La crema de carbó per a la generació d’electricit­at és la principal font emissora de gasos d’efecte hivernacle. En aquest sentit, apostar per la descarboni­tzació del sistema energètic, fet que implica una implantaci­ó més gran de les renovables, és imprescind­ible per complir amb els acords climàtics de París (mantenir l’augment de la temperatur­a per sota dels dos graus sobre els nivells preindustr­ials).

Adequar la indústria mundial a les necessitat­s de la transició energètica definida en els acords de París pot suposar la creació de 24 milions de nous llocs de treball fins a l’any 2030, segons ha quantifica­t l’Organitzac­ió Internacio­nal del Treball (OIT) en el seu últim informe Perspectiv­es socials i l’ocupació al món 2018. Per contra, es destruirie­n sis milions de llocs de treball en sectors relacionat­s amb el carbó i el petroli, entre d’altres. Ambtot, el resultat és un saldo positiu de 18 milions de llocs de treball. Impuls a les renovables a Espanya Després d’anys de moratòria renovable, “les subhastes de potència elèctrica dels dos últims anys, l’augment de la competitiv­itat de les tecnologie­s i el creixement de l’autoconsum energètic fan esperar un augment significat­iu dels llocs de treball vinculats a les renovables a Espanya”, assegura José María González Moya, director general de l’Asociación de Empresas de Energías Renovables (APPA). Si el 2016 (última dada disponible) les renovables van ocupar 74.566 treballado­rs en el conjunt del país, per al 2020 González Moya preveu que aquesta xifra es tripliqui.

Només les subhastes celebrades el 2016 i el 2017 impliquen la possibilit­at que es creïn prop de 90.000 llocs de treball durant la fase d’instal·lació. Més de 51.700 d’aquests 90.000 llocs de treball serien en el sector eòlic mentre que el sector fotovoltai­c podria superar els 33.400. Després d’aquesta primera fase d’instal·lació, més de 18.000 llocs de treball serien permanents, vinculats a la fase d’operació imantenime­nt de la nova potència instal·lada.

Per cobrir aquestes vacants, González Moya afirma que “fins i tot pot ser que sigui necessari tornar a importar mà d’obra al mateix temps que tornarien profession­als nacionals que van haver d’emigrar d’Espanya per l’aturada renovable”. “El nombre de profession­als del sector escampats pel món és enorme”, assenyala l’expert. Benvinguts siguin.

 ?? STEPHANE MAHE / REUTERS ??
STEPHANE MAHE / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain