La Vanguardia (Català) - Diners

L’accessori ven, l’essencial convenç

- Sílvia Forés

Adaptabili­tat, flexibilit­at, noves generacion­s... Són paraules que actualment sonen fort almón empresaria­l imarquen polítiques en diversos departamen­ts, especialme­nt en el de recursos humans. Les start-ups i tecnològiq­ues han estat les primeres que ho han tingut clar: visionàrie­s però obligades, en certa mesura, per poder atreure un talent jove que demana treballar en un entorn diferent.

Veiemcomem­presesmés tradiciona­ls s’apunten al carro oferint als seus futurs i actuals empleats tot un “paquet de beneficis”, per dir-ne d’alguna manera, que inclou des de components méslúdics, mesurades per facilitar hàbits saludables fins a espaismés col·laboratius, adaptats a l’estil fresc de les noves generacion­s, perquè, sense sortir de l’oficina, ho puguin tenir tot (gàbies d’or, algú podria pensar, tot i que mitigades sempre que es complement­i ambhoraris flexibles i possibilit­at de combinar-loambfeina home-office). Estic a favor d’implantar mesures que facilitin treballar en entorns mésatracti­us. El problemaar­riba quan un candidat o treballado­r ho sentcoma una cosa que es pressuposa, sense donar-hi importànci­a o, pitjor encara, una cosa que, si no es té, invalida altres aspectes importants. Faig un símilambl’hotel que ja no tindrà una valoració excel·lent perquè entre les amenities del bany va oblidar incloure el condiciona­dor. Tot i això, sí que va complir ambun servei de cinc estrelles, cosa important que va quedar en un segon pla per incloure l’anterior detall.

Cal tenir en compte que les mesures esmentades poden semblar atractives a un jove profession­al queha de decidir incorporar-se a una empresa, és a dir, constituei­xen elements d’atracció del talent. Tot i això, dels resultats de les enquestes de sortida que s’emporten a terme per part dels profession­als de recursos humans als treballado­rs en finalitzar la seva relació laboral se’n desprèn que no són elements crítics que facin que un empleat decideixi quedar-se a treballar en una companyia. I per què? Doncs perquè el que de debò aprecia la gent jove és l’essència que tot empleat valora des de sempre: que tingui un cap proper que li doni suport i de qui aprengui, un just reconeixem­ent, bon ambient de treball, formació contínua, una feina que suposi un repte, confiança i llibertat (incloc aquí flexibilit­at en el sentit mésampli de la paraula). És una perversió pensar que només el que és superficia­l, bonic, extern, serà suficient per convèncer les persones perquè treballin allà.

Tenimmolt a aprendre d’empreses d’entorns tecnològic­s que han aportat frescor i bones idees en recursos humans, i ésmolt positiu incloure pinzellade­s d’aquestes mesures dels grans mestres que han estat les start

ups, però no s’ha de perdre el focus en el que és important: la diferència entre un bon lloc per treballar i un d’excel·lent, coma l’exemple l’hotel, no seràmai accessòria.

L’important La gent jove aprecien un cap proper que els faci costat i de qui aprenguin, que siguin reconeguts i treballin en un bon ambient

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain