La Vanguardia (Català) - Diners

Els bancs contra les ‘fintech’

- Robert Tornabell

En expansió Les ‘fintech’ guanyen mida, comptes i mitjans i s’han convertit en un seriós competidor dels bancs tradiciona­ls

La presidenta d’un gran banc espanyol va dir que les fintech financeres amb què havia de competir augmenten per les aplicacion­s de la intel·ligència artificial. La companyia Ant Financial, filial del gegant del comerç per internet Alibaba, segueix elmodel bancari que anomena 3-1-0. En tres segons es pren la decisió de concedir un crèdit al consum i en unminut es fa la transferèn­cia, i tot plegat sense la intervenci­ó de cap ésser humà. Això no seria possible sense la difusió dels telèfons mòbils.

Les fintech guanyen mida imitjans. La sueca iZettle cotitzarà a la borsa d’Estocolm, i espera captar més demil milions de dòlars. Va començar oferint targetes de crèdit i ara subministr­a serveis d’intel·ligència artificial a les pimes. Va tenir mals resultats els dos últims anys, però espera marges bruts d’un 30%. Segons el Financial Times, Mastercard, American Express i fons de capital risc han invertit en iZettle. Orange Telecom ofereix als seus clients el pagament de les compres per internet. Però la competènci­a és més àmplia, perquè els que tenen xarxes de mòbils s’atreveixen a crear nous tipus de bancs.

The Economist il·lustra el cas de Bangla Desh. La gent no tenia comptes bancaris i guardava els diners sota el matalàs. Gràcies a un bon sistema de comunicaci­ons mòbils, ara els guarden als telèfons i ja tenen 30 milions de comptes bancaris, com un matalàs gegantí, però sotmès a les regulacion­s bancàries del banc central.

El 2012 el BancMundia­l, amb l’ajuda de la Fundació Gates, va crear el primer índex d’inclusió financera, Findex. El cas del Pakistan és revelador. Té 210 milions d’habitants, la majoria joves amb mòbils, i ha creat 146milions de comptes. La Fundació Gates creu que el Pakistan es convertirà en la primera economia absolutame­nt inclusiva financeram­ent.

A Espanya augmenten els serveis de cobrament, pagament i transferèn­cies que ofereix Amazon des de les seves plataforme­s de promoció a les pimes espanyoles, i també els concedeix préstecs de petita quantia. Pay Pal s’ha convertit en “un banc al núvol”, i no és més que un servei de transferèn­cies que desplaça els serveis postals. Alguns supermerca­ts ofereixen el pagament diferit de les compres d’aliments i cobren interessos discutible­s.

Però els dos bancs catalans porten avantatge perquè ofereixen a les pimes crèdits documentar­is als exportador­s, asseguranc­es de canvi de divises, finançamen­t en bones condicions i fons d’inversió i de pensions. L’Obra Social La Caixa és la tercera del món i cobreix les necessitat­s que havien quedat al marge de la societat. La qüestió per demà és la penetració dels “bancs a l’ombra”, és a dir, els que no estan reconeguts pel Banc d’Espanya.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain