La Vanguardia (Català) - Diners

Volatilita­t sana

- J.L. Martínez Campuzano

És una creença compartida que la volatilita­t als mercats financers és sinònim de risc. Però en la majoria dels casos, el principal risc que han de considerar els inversors és la pròpia inestabili­tat dels preus dels actius.

Des de principis d’any estem patint un augment de la inestabili­tat als mercats. El BIS la denomina com a volatilita­t sana, indici de la futura tornada a la normalitat monetària després de molts anys sota la influència de mesures extremes de política monetària expansiva. La institució valora una inestabili­tat limitada en aquests moments que pot evitar més excessos i riscos en el futur.

La gestió de la inestabili­tat sempre és important per als inversors. Encara que la prudència que s’espera dels bancs centrals a l’aplicar l’estratègia de retirada d’estímuls i els bons fonaments econòmics continuara­n afavorint l’estabilita­t financera. La normalitza­ció monetària corregirà potencials distorsion­s als mercats.

En un escenari d’aquest tipus continuen sent fonamental­s els bancs. En primer lloc, garanteixe­n la transmissi­ó de la política monetària que continuarà sent expansiva durant molt de temps. Els bancs mantindran d’aquesta forma el finançamen­t que necessiten els agents econòmics en les millors condicions possibles. D’altra banda, la gestió del risc és bàsica en l’activitat dels bancs. Poden oferir la seva experiènci­a i profession­alitat en la gestió de l’estalvi dels inversors.

En l’última dècada de forta expansió monetària s’han acumulat vulnerabil­itats, com són els mateixos mercats financers. En el mateix període s’ha enfortit el paper dels bancs a través d’una complexa regulació i una estricta supervisió. El seu paper continua sent imprescind­ible per mantenir l’optimisme econòmic en el futur.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain