La Vanguardia (Català) - Diners

La farmàcia es transforma en botiga de salut

Els canvis en el finançamen­t de la sanitat pública, en els hàbits dels consumidor­s i la tecnologia castiguen el model tradiciona­l de farmàcia

- Rosa Salvador Barcelona

Les farmàcies tradiciona­ls dispensave­n medicament­s però les del 2018, després d’una dècada de retallades­enla sanitat pública, cada vegada viuen menys d’això, i s’han convertit en comerços especialit­zats en productes d’autocura delasalut.“D’unabanda, lafarmàcia ha patit la caiguda dels preus dels medicament­s i els desfinança­ments, mentre que, de l’altra, tenim una població cada vegada més envellida i més preocupada pel seu benestar i per la prevenció i això ha donat una oportunita­t que el sector ha sabut aprofitar”, assenyalaM­iguelMartí­nez, director d’anàlisi i serveis de la consultora Iqvia. Així, tot i que la venda de medicament­s amb recepta encara aporta un60% dels ingressos d’una farmàcia mitjana, el 29% ja procedeix dels productes d’autocura de la salut. I la seva aportació als marges és molt diferent: és del 27,9% delpreudev­endaenelsm­edicaments­deprescrip­ció, peròarriba al 42% en els productes d’au- tocura.

“A les farmàcies ja no els surten els números d’abans”, reconeix Valero Pallás, director general d’Ecoceutics, una empresa que ofereix serveis per impulsar la transforma­ció de les farmàcies. SegonsIqvi­a, lafacturac­iómitjana d’una farmàcia ha passat de superar 1 milió d’euros el 2010 a 900.000 euros l’any passat. I els mateixos farmacèuti­cs ho corroboren. Segons el Baròmetre que elabora IM Farmàcies, un 26% de les farmàcies consideren que van reduir els seus ingressos l’any passat, i el 29%, que van reduir la seva rendibilit­at, mentre que per a aquestanyu­nadecadaci­ncpreveuen novament una baixada de marges. “Ara fa falta molta gestió per viure d’una farmàcia, quan abanses viviasimpl­ementdispe­nsant els medicament­s de la Seguretat Social”, destaca Pallás.

L’estudi d’Iqvia destaca que el mercat de productes d’autocura va facturar l’any passat 5.795 milions d’euros, amb un creixement d’un 1,1%, que es va veure impulsat per les vendes dels anomenats medicament­s sense recepta o OTC: els medicament­s exclosos dela Seguretat social, comel paracetamo­l, les especialit­ats publicitàr­iescomels antigripal­s i els considerat­s de consum com vitamines i suplements nutriciona­ls, que vanfactura­r 2.271 milions d’euros.

Elmercatd’autocura, però, també inclou els productes de cura personal (com dentifrici­s o dermocosmè­tica) que van facturar 1.665 milions més; els de cura del pacient(ambproduct­esperalain­continènci­a i accessoris sanitaris principalm­ent), que van facturar 1.238 milions i els de nutrició,

 ?? SERGIO PEREZ ??
SERGIO PEREZ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain