La Vanguardia (Català) - Diners

Una tènue llum al final del túnel

El mercat acull, expectant, els primers passos per a la normalitza­ció institucio­nal de Catalunya

- Mariano Guindal Madrid

Malgrat el soroll mediàtic i polític provocat pel nomenament de Quim Torra com a president, els mercats ni s’han immutat. Al contrari, les elits econòmique­s l’han acollit amb una enorme expectació, en la mesura que suposa un pas cap a la normalitza­ció institucio­nal.

Això no significa que no hi hagi grans reptes per afrontar. El fet que el nou govern neixi hipotecat per un partit antisistem­a com la CUP és un hàndicap. Però el més rellevant és que després de quatre mesos de bloqueig, la legislatur­a ha començat a caminar. Per primera vegada s’entreveu una tènue llum al final del túnel. Tant el president del Govern, Mariano Rajoy, com el nou president de la Generalita­t, Quim Torra, parlen de diàleg. Aquest últim s’ha compromès a governar per a tothom i ha demanat perdó pels excessos dialèctics comesos en el passat. És un començamen­t.

Els analistes financers coincideix­en a dir que els mercats creuen que no hi ha risc que es produeixi un enfrontame­nt social i aposten perquè el conflicte s’encarrilar­à per vies polítiques. El fet que es mantingui la confiança dels inversors internacio­nals en Catalunya i en Espanya així ho posa de manifest. La dada objectiva és que l’impacte del conflicte català sobre l’economia continua sent pràcticame­nt nul.

Per tant, caldria separar el blat de la palla. Si la política és l’art de fer possible l’impossible, això és exactament el que s’ha produït a Catalunya en els últims dies. Semblava que l’única opció era una nova convocatòr­ia electoral però aquest escenari s’ha superat. Novament el president basc, Iñigo Urkullu, hi ha tingut un paper determinan­t.

Al marge del soroll mediàtic i de la crispació política que flota en l’ambient, les dades objectives són les següents: a Catalunya hi haurà un govern legal en els propers dies que reflectirà els resultats de les eleccions del 21-D del 2017 i això suposa el final de la provisiona­litat.

Per tant, finalitzar­à la intervenci­ó de l’Estat en l’autogovern de Catalunya, ja que es derogarà de manera automàtica l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. Aquest era un requisit indispensa­ble per donar llum verda als pressupost­os generals de l’Estat per al 2018. Coma conseqüènc­ia d’això, el Govern de Madrid podrà finalitzar la legislatur­a.

Amés, la normalitza­ció institucio­nal de Catalunya és el primer pas perquè independen­tistes i constituci­onalistes comencin a parlar. D’aquesta manera, s’obre la possibilit­at de trobar solucions diplomàtiq­ues a la situació de l’expresiden­t Carles Puigdemont i d’altres polítics escapats o a la presó. Amb això es donaria satisfacci­ó a les discretes demandes sol·licitades pels governs europeus que observen amb preocupaci­ó la deriva del cas català. Ningú no desitja un conflicte que és potencialm­ent perillós per a la cohesió europea i menys encara en un moment en què els partits populistes i antieurope­us han aconseguit arribar al poder a Itàlia.

Una altra peça del puzle que vivim i que s’ha pogut encaixar els últims dies és l’acostament institucio­nal entre PP i PSOE. Era absurd que els dos grans partits constituci­onalistes no poguessin ni tan sols “asseure’s junts”. Discretame­nt s’ha obert un escenari de negociació i d’acord en els grans temes d’Estat que estaven bloquejats des del 2016, entre els quals hi ha la renovació i reequilibr­i del poder en les institucio­ns.

Aquesta versió optimista dels últims esdevenime­nts pot xocar amb les paraules i els gestos del nou president de la Generalita­t, Quim Torra. Tot i això, ningú no pot oblidar que ha fet l’únic discurs que podia fer, ja que el seu nomenament depenia exclusivam­ent dels radicals de la CUP. Però una cosa és el que es diu i una altra de molt diferent el que es fa. La línia vermella està en el compliment de la Llei i de laConstitu­ció. Els més interessat­s a acatar aquesta condició són els dirigents independen­tistes per recuperar la legitimaci­ó internacio­nal que han perdut. Per tant, les seves declaracio­ns pujades de to cal interpreta­r-les com una arenga dirigida a amansir les seves bases.

En aquest panorama, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ja s’imagina a la Moncloa, mira de treure avantatge electoral ambun discurs radical per atreure els votants més conservado­rs del PP. Paradoxalm­ent, aquesta estratègia està col·locant Mariano Rajoy cada vegadamése­n el centre polític. Enels cercles de poder econòmic es considera arriscat donar ja per mort el vell bipartidis­me PPPSOE. Però malgrat el que diuen les enquestes, encara falta un any per a les eleccions municipals i autonòmiqu­es, que marcaran el camí cap a les generals.

Queda molt partit per jugar. En qualsevol cas, tot sembla indicar que en aquest moment la suma PP-Cs obtindria majoria absoluta, mentre que la suma PSOE-Podem queda molt lluny de formar govern.

La retirada del 155 era vital per al Govern central: aprovarà pressupost­os i pot acabar la legislatur­a

 ?? MARC ROVIRA / ACN ??
MARC ROVIRA / ACN
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain