La Vanguardia (Català) - Diners

Tortura bancària

La sentència d’anada i tornada del Suprem situa la banca en un carrusel que inquieta els inversors

- Primo González

= Acerinox (0,00%) s’ha mantingut estable el conjunt de la setmana, malgrat que ha experiment­at oscil·lacions apreciable­s en el dia a dia. La siderúrgic­a es manté en pèrdues anuals, però inferiors a l’1%.

◊ Acciona (+4,56%) ha vorejat els 75 euros al tancament de la setmana i acumula un 14% de guany aquest any. Aquesta setmana s’ha sabut que reclama1.000 milions d’euros a la Generalita­t per la cancel·lació del contracte d’ATLL.

√ ACS (-3,19%) ha baixat fins a la zona dels 32 euros però aquest any manté un guany superior al 3%, força lluny dels seus millors dies. Aquesta setmana ha anunciat la firma d’un acord per construir un complex hidroelèct­ric al Congo, per un import d’uns 12.000 milions d’euros.

◊ Aena (+2,46%) ha recuperat una mica de terreny després de la correcció de les setmanes anteriors, en especial després de l’anunci dels seus menors objectius d’activitat i possibleme­nt caiguda del benefici. Les accions han reaccionat fins a recuperar la cota dels 141 euros.

◊ Amadeus (+2,59%) es torna a posicionar a l’alça després de la caiguda de la setmana passada i ja voreja els 73 euros per acció. Amb un 23% de pujada aquest any, és un dels millors del selectiu.

√ Arcelor Mittal (-3,65%) voreja un 13% de pèrdua acumulada aquest any en una setmana en què s’ha vist afectada per un incendi a la seva factoria d’Avilés, Astúries, però sense impacte rellevant en els seus comptes. Aquesta setmana ha tancat l’acord de venda de quatre petites plantes a Europa per poder complir els requisits per a la compra de la italiana Ilva.

√ Banc Sabadell (-7,47%) ha presentat la caiguda setmanal més important del grup bancari, i la seva cotització se n’ha anat als 1.17 euros, cosa que implica una pèrdua de gairebé un 27% des que va començar l’any.

√ Bankia (-5,97%) ha perdut els 3 euros per acció, un nivell que feia dos anys que no freqüentav­a. Acumula una pèrdua aquest any superior a un 23%.

√ Bankinter (-5,73%) ha entrat en pèrdues anuals després del càstig que aquesta setmana han patit els bancs després de l’anunci inicial de la resolució del Suprem sobre el pagament dels impostos de les hipoteques, tot i que aquesta entitat és una de les menys afectades per la decisió judicial.

√ BBVA (-1,10%) ha registrat una de les pèrduesmés petites del grup bancari malgrat que és un dels valors més castigats de l’any, entorn d’un 24%.

√ CaixaBank (-4,46%) ha retrocedit sota la pressió dels temors d’un impacte de la nova interpreta­ció legal dels impostos en les hipoteques. Des que va començar l’any perd gairebé un 4% del valor.

◊ Cellnex (+2,75%) ha intentat recuperar els 22 euros per acció però no hi ha arribat per un marge escàs. Aquesta setmana ha tornat en terreny positiu l’any, amb un guany acumulat entorn d’un 2%.

√ Cie Automotive (-0,09%) ha mantingut el tipus entorn dels 22,5 euros per acció i acumula un 5% de pèrdua aquest any.

◊ Colonial (+6,19%) ha reaccionat amb força després de l’entrada del fons sobirà de Qatar al seu capital, amb un 20% de participac­ió. Les accions van vorejar els 9 euros després de la forta pujada d’aquesta setmana i acumulen gairebé un 10% de guany des de començamen­ts d’any. Els inversors valoren positivame­nt l’acord, que inclou una participac­ió de Colonial en la companyia francesa immobiliàr­ia SFL, adquirida aQatar. Colonial ha elevat la seva presència en aquesta societat francesa fins a un 81%. L’agència S&P ha elevat la qualificac­ió del deute a llarg termini de Colonial i l’ha situat amb perspectiv­a estable.

√ Dia (-53,65%) ha caigut estrepitos­ament per sota de l’euro per acció enmig d’una elevadíssi­ma volatilita­t, que el converteix en valor borsari gairebé desnonat. Els resultats presentats i la supressió del dividend han estat decisius. L’agència S&P ha rebaixat la seva qualificac­ió a bo porqueria.

◊ Enagás (+4,42%) ha anunciat aquesta setmana la intenció de presentar a començamen­ts de l’any vinent noves previsions d’inversió en algunes de les seves activitats, com la descarboni­tzació, el biometà o l’ús del gas natural en transport. La companyia gasista ha vist reduït el seu benefici fins al setembre en un 13,3%. Les accions han tornat a guanys anuals, per sobre dels 23 euros.

◊ Endesa (+6,38%) ha estat el millor valor de la setmana i ha recuperat amb força els 18 euros, cosa que situa el seu guany anual entorn del 6%.

◊ Ferrovial (+6,31%) ha anunciat la intenció de posar a la venda de manera parcial o total la seva divisió de Servicios, valorada en uns 3.000 milions d’euros. La notícia ha estat ben acollida pels inversors i les accions han superat els 18 euros per títol.

◊ Grifols (+3,90%) ha interrompu­t el seu curs descendent i s’ha posicionat per sobre dels 23 euros per acció, però encara està en pèrdues anuals d’un 4%.

√ IAG (-5,48%) ha presentat una de les cinc principals caigudes de la setmana i acumula un 13% de pèrdua aquest any.

◊ Iberdrola (+4,63%) ha venut actius de la seva filial de producció elèctrica Scotish Power per 800 milions d’euros en un ampli pla de retallada d’actius poc productius. També ha venut a Ence la planta termosolar de Puertollan­o en un 90% per uns 180 milions d’euros. Alhora ha anunciat un important pla d’inversions de 4.800 milions d’euros fins a l’any 2022 per a la seva transforma­ció digital.

√ Inditex (-0,16%) continua sense aixecar el cap, a la zona dels 24 euros per acció, amb un 15% de caiguda des de començamen­ts d’any.

√ Indra (-0,84%) s’ha allunyat una mica més dels 9 euros i acumula un 23% de pèrdua aquest any.

√ Mapfre (-1,59%) continua a la zona dels 2,5 euros malgrat que a la baixa, amb un retrocés aquest any d’un 2%.

◊ Mediaset (+0,33%) ha tornat a la zona dels 6 euros per acció després d’una lleu empenta alcista.

◊ Meliá Hotels (+0,38%) no aconseguei­x l’alça i esmanté a la zona dels 9,3 euros per acció, amb un 17% de pèrdua aquest any.

◊ Merlin Properties (+1,77%) ha dedicat la setmana a consolidar els 11 euros per acció, amb un guany anual d’un 3%. La companyia està sent objecte de valoracion­s bastant positives a causa de la diversific­ació de la seva cartera d’actius immobiliar­is.

◊ Naturgy (+4,27%) ha reaccionat amb força i ha recuperat els 22 euros per acció, cosa que situa la seva nova cotització gairebé un 22% per sobre del tancament de l’any passat. Aquesta setmana ha anunciat la recompra de 300 milions de deute.

◊ Red Eléctrica (+3,08%) ha recuperat els 18 euros per acció i voreja un 3% de guany aquest any.

√ Repsol (-1,87%) ha estat a punt de caure per sota dels 16 euros però al final ho ha evitat per un marge escàs. Conserva un 12% de guany aquest any.

√ Santander (-2,30%) s’ha mantingut a la zona temperada del grup bancari, però continua perdent força, cap als 4 euros.

◊ Siemens Gamesa (+3,53%) ha reaccionat a l’alça després dels últims canvis directius però manté pèrdues superiors al 15% aquest any.

√ Técnicas Reunidas (-5,47%) ha caigut a la zona dels 23 euros per acció i ja voreja el 9% de pèrdua l’any.

◊ Telefónica (+0,32%) es manté a les portes dels 7 euros per acció però no té prou força per atacar aquests nivells i està en pèrdues anuals, un 12%.

◊ Viscofán (+4,11%) torna a estar a la ruta del màxim històric després de recuperar els 62 euros per acció, que suposa un 13% de guany acumulat aquest any.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain