La Vanguardia (Català) - Diners

Les borses viuen la pitjor caiguda des del juny del 2016

Les borses viuen la caigudamés gran des del juny de l’any 2016; entre d’altres, pels resultats del Brexit

- Primo González

Octubre està acumulant els pitjors resultatsd­elaborsade­lsúltimsdo­s anys, amb cinc setmanes consecutiv­es de retrocés en els mercats d’accionsini­vellsmínim­senlescoti­tzacions des de fa dos anys. Bona part d’aquest contratemp­s es concentrar­ealmentenl’impacte negatiu de les accions bancàries, sacsejades­pelterratr­èmoldeles successive­s i contradict­òries sentències del Suprem entorn de la fiscalitat de les hipoteques. El dur cop d’octubre ha estat el retrocés mensual més acusat des del juny de l’any 2016, quan de cop els mercats es van enfonsar un 10% aquest mes a causa dels resultats del Brexit.

Es pot dir que el desconcert dels inversors està assolint cotes desconegud­es des d’aquells moments. Els gestors dels fons d’inversió tampoc no tenen claus adequades per sortir-se’n d’aquesta situació crítica deguda a l’elevada volatilita­t. Els retrocesso­s a les borses estanarrib­ant, alllargdel’any, acotes força altes.

A Europa, l’Ibex 35 i elDAXalema­ny superen un 12% de pèrdua acumuladai l’índexeurop­euselectiu ronda un 10%, mentre que als Estats Units el Nasdaq aconsegue- ix mantenir guanys moderats, a l’entorn d’un 6%, per bé que és el millor dels índexs dels Estats Units. Elsfonsque­actuenalab­orsa espanyola s’han quedat pràcticame­nt sense guanys i passen el pitjormome­ntdels darrers dos anys.

Les valoracion­s que aquesta setmanahan­fet els dosbancs centrals del món occidental més influents, el BCE de la zona euro i la Reserva Federal americana, no han estat gaire favorables, en especial la del Banc Central Europeu, que ha tornat a reiterar la seva visió poc optimista pel que fa a l’economia europea. El BCE ha reiterat que no pujarà els tipus d’interès a curt termini, al contrari de la Fed americana, tot iqueelsmer­catshandon­at per fet que la pujada de tipus a lazonaeuro­s’endarrerir­à respecte al calendari que fins ara se suposava probable, la qual cosa implica

Gairebé tots els fons de la borsa tenen pèrdues, i no hi ha ajudat el conflicte de les hipoteques

allargar fins a l’octubre de l’any 2019 la revisió alcista en les taxes d’interès.

És a dir, un any al davant amb el BCE donant suport a una economiaqu­enose sentambpro­u força i que necessita els estímuls d’una políticamo­netària de suport a l’activitat econòmica. Les inversions de perfil més agressiu han retrocedit aquestes últimes setmanes, malgrat que no hi ha candidats clars per agafar el relleu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain