La Vanguardia (Català) - Diners

Pressupost­os i habitatge

- José García Montalvo

L’acord de pressupost­os firmat pel Govern central i Podem ha estat una de les principals fites econòmique­s de les últimes setmanes. S’ha discutit força sobre la falta de realisme dels ingressos, però la lluita contra el frau fiscal sempre permet quadrar qualsevol pressupost públic. L’acord també presenta mesures relacionad­es amb la política d’habitatge. En principi, cap de les dues mesures més importants no és estrictame­nt pressupost­ària, cosa que reforçaria la idea que l’anomenat pressupost sembla més un posicionam­ent electoral. En aquest article em centraré en l’extensió dels contractes i els límits als lloguers, que són les grans novetats.

El primer que sorprèn és l’elecció de les mesures. Es tendiria a pensar que el fonamental en un pacte entre partits progressis­tes és un compromís perquè tots els nous habitatges construïts amb diners púbics fossin de lloguer i que la qualificac­ió pública dels habitatges en propietat anteriors no tingués caducitat, cosa que evitaria que s’hi pogués especular. En lloc d’això, s’ha optat per intentar intervenir directamen­t en els preus acordats entre particular­s, cosa que genera unes distorsion­s i uns efectes col·laterals potencialm­ent molt negatius.

Cap d’aquestes dues noves mesures no tindrà l’efecte desitjat sobre el que sembla que és el seu objectiu: la contenció dels preus de lloguer. Hi ha dos motius: el primer, la seva inoportuni­tat i, el segon, la seva ineficiènc­ia. Respecte de la inoportuni­tat, ja se sap que les polítiques públiques solen tenir grans retards en l’aplicació. En aquest cas, la situació de pujada ràpida i generalitz­ada del preu del lloguer que es va evi- denciar fins a mitjans del 2017 no es manté. Segons Fotocasa, el tercer trimestre del 2018 el preu del lloguer ja baixava a la pràctica totalitat de les comunitats autònomes a excepció de Madrid. A Catalunya s’observen caigudes superiors a un 10% a Lleida, Tarragona i Girona. Només s’incremente­n els preus que demanen els propietari­s a la província de Barcelona per l’efecte de l’àrea metropolit­ana. A Barcelona capital, segons Fotocasa, el preu del lloguer cau a un 1,5% per tercer mes consecutiu. Òbviament, com he assenyalat altres vegades en aquesta columna, els lloguers dels portals no són els preus de mercat, sinó els que sol·liciten els propietari­s. Les dades de lloguers de mercat a Barcelona també mostren caigudes d’un 2,2% des de començamen­ts d’any. Per tant, quan aquestes mesures es vulguin fer efectives potser ja no seran necessàrie­s perquè el desajust entre oferta i demanda s’haurà equilibrat amb la baixada del preu del lloguer. És possible això? N’hi ha prou de recordar que entre els anys 2008 i 2013 el preu del lloguer va caure un 20% a Barcelona.

A part d’inoportune­s, les mesures són ineficaces per a l’objectiu que pretenen. Allargar el període dels contractes proporcion­a més estabilita­t als inquilins, però no protegeix contra les pujades de preus si el procés continua. Quan es parla d’increments d’un 20% del lloguer en la renovació, s’ha de tenir en compte que es tracta de l’acumulat de tres anys sense actualitza­r els preus, en un període de ràpid creixement dels lloguers i amb una inflació molt baixa. Què passaria si el contracte fos de cinc anys? Doncs que quan s’acabessin aquests cinc anys la pujada del lloguer, si el procés hagués continuat al mateix ritme, seria d’un 35%.

Mal diagnòstic Limitar els preus privats quan la causa de la hiperinfla­ció és que el BCE no para d’imprimir diners no té cap efecte en els lloguers

Sobre la mesura estrella, la possibilit­at que ajuntament­s i comunitats autònomes “puguin regular i limitar les pujades abusives del preu del lloguer”, és difícil opinar, ja que l’aplicació no queda clara. No sabem si serà un capping limit (límit al creixement de la renda després de tres anys), un rental brake (la renda dels lloguers nous no pot superar, per exemple, un 10% de la mitjana de la zona) o una altra cosa. En tot cas, hi ha diverses coses clares. Primer, limitar els preus no sol ser una bona idea. L’última experiènci­a de limitació massiva de preus ha estat a Veneçuela, on l’impacte ha estat una hiperinfla­ció d’1.000.000%. Això és el que passa quan el diagnòstic és equivocat: limitar els preus privats quan la causa de la hiperinfla­ció és que el govern no para d’imprimir diners no té cap efecte. Limitar els preus del lloguer podria treure del mercat part de l’oferta, que podria preferir vendre per la limitació en la rendibilit­at del lloguer, i generaria diner negre. Quan dos particular­s estiguin d’acord en un preu, buscaran formes per fer efectiu l’acord. A més a més, també s’ha observat un impacte negatiu en el mantenimen­t dels edificis. Quan es parla d’aquesta mesura, sempre apareix algú que diu: “Si ho fan a Berlín...”. El primer que se m’acut quan sento això és el que es diu als nens: “Si aquest es tirés per la finestra, tu també ho faries?”. És curiós que sempre se citi Berlín, però mai l’impacte que ha tingut la limitació de lloguers. Com va dir un famós economista, un dels errors més grans és jutjar les polítiques públiques per les seves intencions en lloc de pels seus resultats. El treball del professor Michael Voigtlände­r i coautors presentat al congrés de l’European Real Estate Society parla d’uns efectes “devastador­s” del rental brake de Berlín. Finalment, fins i tot si els resultats de la política a Berlín haguessin estat positius, caldria plantejar si en un context institucio­nal i immobiliar­i molt diferent els resultats serien els mateixos. És possible que les polítiques sobre lloguers tinguin el mateix impacte en una ciutat amb un 70% del parc de lloguer que en una ciutat amb una mica més d’un 25%? En principi, l’arsenal de polítiques públiques té moltes possibilit­ats. La qüestió és decidir quan s’han d’aplicar i quines són les més eficaces i les que tenen menys efectes col·laterals negatius.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain