La Vanguardia (Català) - Diners

Una sentència que no deixarà ningú content

El veredicte del Suprem del 5 de novembre tindrà llarga trajectòri­a

- Conchi Lafraya

Qui no té un fill, un cosí o un amic que està hipotecat? L’hipotecari és un dels mercats financersm­és sensibles. Els capgirells protagonit­zats pel Tribunal Suprem, durant les dues últimes setmanes, sobre qui ha de pagar l’impost d’actes jurídics documentat­s en el moment de firmar a la notaria la compra d’un habitatge ha posat tots els implicats en peu de guerra. “Hi ha en joc fins a 25.000 milions d’euros” apunten alguns analistes. Molts diners.

El veredicte es coneixerà el pròxim 5 de novembre, si bé la decisió presa tindrà un llarg recorregut, ja que després caldrà veure com s’articula el procedimen­t per a la seva resolució. Si la decisió no agrada pot arribar als tribunals europeus i la solució definitiva es pot allargar molt.

A més a més, són molts els actors implicats. Els ciutadans hipotecats, a través de diferents associacio­ns de consumidor­s, exigeixen que se’ls torni el que s’ha cobrat de més. I, per descomptat, amb caràcter retroactiu. Els promotors immobiliar­is temen que les vendes de pisos es paralitzin fins que s’aclareixi la situació. La banca no ha fixat una política de preus a aplicar. I les comunitats autònomes són les que, en primera instància, haurien de tornar el que han ingressat de més. Després caldrà veure si aquestes poden reclamar als bancs les devolucion­s que efectuïn.

Tant és quina sigui la sentència del Tribunal Suprem del pròxim 5 de novembre. Diverses fonts apunten el següent: “Ningú no en

“La sentència no afectará el mercat hipotecari”, opina Julio Rodríguez

quedarà content”. “Aquesta situació crea incertesa, tot i que no afectarà el mercat hipotecari a curt termini”, assegura Juan Villén, responsabl­e d’hipoteques a Idealista. De la mateixa manera es manifesta Julio Rodríguez, expresiden­t del Banc Hipotecari, que considera que “a curt termini provocarà inconveniè­ncies, però no afectarà el fons del mercat”.

Més crític es mostra el conseller delegat de Neinor Homes, Juan Velayos: “És un error posar en perill la figura de la hipoteca, que ha permès que a Espanya un percentatg­e molt elevat de la població hagi accedit a tenir en propietat un habitatge que d’una altra manera seria una adquisició difícilmen­t assumible”. A parer seu, “a mitjà i a llarg termini serà una mesura innòcua, ja que el cost es transferir­à d’una manera o una altra al cost final de l’operació”.

Per Rafael Gil, director del servei d’estudis de Tinsa, “la sentència no afectarà el mercat immobiliar­i des del punt de vista de la demanda, ni en conseqüènc­ia l’hipotecari, per bé que la banca ja analitza com repercutir les alces en els preus”.

Velayos assegura que li han telefonat inversors estrangers preguntant “què passa amb el sector hipotecari a Espanya”. Sota el seu punt de vista, “a fora no s’entén que un alt tribunal canviï les regles de joc i es posi en perill la banca”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain