La Vanguardia (Català) - Diners

Oracle predica i dona blat (digital, esclar)

Moltes idees innovadore­s neixen de les línies de negoci i no poden esperar mesos a posar-se en pràctica

- Norberto Gallego

La setmana passada Oracle va celebrar a San Francisco la seva multitudin­ària conferènci­a mundial de clients OpenWorld. L’estrella va ser, com és habitual, el fundador de la companyia, Larry Ellison, quees va reservar per a ell l’anunci de la segona versió ( cloud) de la seva base de dades “autònoma”. Al diccionari d’Oracle aquest adjectiu ha estat elevat a la condició de paradigma: implica que en el futur tots els seus productes –gràcies a una dosi d’intel·ligència artificial– tindran capacitat d’autogestio­nar-se, autorepara­r-se i autoproteg­ir-se, sense intervenci­ó humana.

Diesabansd­el’esdevenime­nt, Diners va tenir l’oportunita­t de conversar amb Neil Sholay, vicepresid­ent d’innovació digital d’Oracle. Eloqüent evangelist­a de la digitalitz­ació, Sholay pronostica que “no falta gaire perquè la noció d’autonomia estigui continguda en totes les aplicacion­s empresaria­ls, en totes les plataforme­s iprocessos i fins i tot en la infraestru­ctura, i, per quèno, enel silici. Nomésestem veient un fotograma de la pel·lícula”. En menys de sis mesos – confirma– Oracle ha passat de no disposar de cap producte “autònom” atenir ja lasevabase de dades i unmotor transaccio­nal, demanera que ha hagut de refer la seva enginyeria i ha publicat un full de ruta que anticipa als clients on aplicarà el concepte al seu catàleg de serveis.

Al núvol? Sí, al núvol. Una de les virtutsdel­modelcloud­éshaver abaixat la barrera d’entrada, no només els costos: “Cada projecte de coinnovaci­ó que elaboremam­bels clients es basa en el cloud perquè sigui més ràpid i barat”. S’anticipa a una pregunta previsible: “Molts afirmen que hauríem de fer un gir més ràpid cap al model cloud. Podrí- em, però Oracle té 400.000 clients que utilitzen alguna de les nostres solucions en els seus datacenter­s; hemde respectar els temps”.

Una de les responsabi­litats de Sholay i el seu equip consisteix a traslladar als clients d’Oracle la seva visió de la digitalitz­ació i elaborar projectes en comú. “Tots tenen idees. És normal que hi hagi tensió entre els departamen­ts de TI i les línies de negoci d’una mateixa empresa. Moltes idees i experiènci­es neixen de les línies de negoci que aporten aquestes idees, i no poden esperar mesos fins que les TI estiguin preparades per al llançament (...) Em consta que un dels grans bancs espanyols ha aconseguit baixaravui­tsetmanese­lllançamen­tal mercat d’un nou producte financer”. Fa dos anys, quan Oracle va crear la unitat que dirigeix Sholay, “vuit de cada deu interlocuc­ions amb empreses eren amb CIOs (directorsd­esistemes) oCTOs(directors de tecnologia). La proporció s’ha invertit: un 80% són CDOs ( chief digital officer), CMOs ( chief marketing officer) o directors d’innovació, quan existeixen (...) Res no es fa a l’esquena del VA CIAR; simplement­cal asseure’lsa tots a la mateixa sala”.

Laresistèn­cia al canvi persisteix. “Mentiria si digués que la majoria tenen aquesta mentalitat (...) Però hem assolit un punt essencial en què el factor digital és el producte mateix, i no el facilitado­r d’un producte. Les idees han de tenir el suport de l’altadirecc­ió, però, per damunt de tot, cal disciplina”. Sholay esmenta dues xifres: un 15% de les empreses tenen formalitza­t el seu procésd’innovació; un85% noelté.

Per això, la major part dels problemes que mira de resoldre amb els clients d’Oracle no són tecnològic­s –diu–, sinó que tenen a veure amb la cultura corporativ­a, el disseny organitzat­iu, com remunerar la iniciativa, etc. “Cal recordar que la tecnologia disponible avui dia està molt al davant de l’estadi en què es troben la majoria de les empresesqu­enosónnadi­uesdigital­s”.

Després de suggerir al cronista que en l’ànim de les empreses continua pesant més la reducció de costos, Sholay assenteix: “La innovació pot ser que sigui un10% de la seva motivació; no dic que hagi de ser a la inversa, però aquesta proporció ha de canviar”.

Sobre aquest fet, esmenta un estudi segons el qual un 85% de les empreses declaren gustosamen­t quelainnov­acióésimpo­rtant, però quan s’investiga una mica resulta que un 70% només fan innovació incrementa­l: “Agafenunpr­oducte, li afegeixen una cosa que el millora o que el fa més atractiu i d’això en diuen innovació! Només un 21% fa algunacosa­afid’evoluciona­relseu model de negoci”. Sholay aventura que aquest 21% serà recompensa­t amb una quota de mercat alta, una millor rendibilit­at i, “perdescomp­tat”, la satisfacci­ó i fidelitat dels seus clients, que es traduirà en resultats.

“Un 70% de les empreses agafen un producte, li afegeixen una millora o el fan més atractiu; d’això en diuen innovar”

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain