La Vanguardia (Català) - Diners

Vaques felices per a una llet de primera

-

Llet ATO fa front a l’excés de producció del sector diferencia­nt-se en qualitat i imatge de marca

Dutxes d’aigua per quan fa molta calor, corrons perquè puguin gratar-se quan els plagui, música clàssica perquè es relaxin i, per descomptat, el bo i millor per a l’alimentaci­ó. Les vaques de les set explotacio­ns ramaderes que formen Llet ATO (sis de Girona i una de Lleida) reben les millors atencions perquè la seva llet pugui lluir el segell del certificat de Benestar Animal. “Hem invertit dos milions d’euros en cada explotació per poder obtenir l’acreditaci­ó”, explica Albert Puigdemont, propietari de la granja Mas la Coromina de Llet ATO.

L’aposta per oferir un producte de qualitat ha estat una de les caracterís­tiques diferencia­ls de la marca des que aquesta va ser comprada el 2008 pels ramaders propietari­s de les set granges que la integren actualment. “Apostem per la traçabilit­at del producte i per oferir una llet d’una qualitat superior”, destaca Puigdemont. Aquesta caracterís­tica diferencia­l, juntament amb el seu marcat caràcter local, els ajuda a fer front a l’excés de producció lletera, que empeny els preus a la baixa.

Llet ATO té un altre gran avantatge a favor: no hi ha intermedia­ris. “Som els mateixos ramaders els qui venem directamen­t a distribuci­ó, de manera que el marge de benefici de l’intermedia­ri ens el quedem nosaltres. Això ens permet invertir en benestar animal i oferir un producte de més qualitat”, explica el ramader.

Com a part de la seva aposta per oferir un producte de més valor afegit, Llet ATO disposa d’una línia de llet ecològica i una altra de llet fresca. “La llet ecològica que venem en aquests moments la comprem a tercers, però a la granja Mas la Coromina estem fent la transició per poder produir la nostra pròpia llet ecològica”, explica el propietari de l’explotació ramadera. A més a més de llet, la firma catalana comerciali­tza nata, formatges i mantega i organitza visites en dues de les seves explotacio­ns ramaderes. En el conjunt de l’any, factura uns 25 milions d’euros.

Les set granges de Llet ATO produeixen uns 70 milions de litres de llet a l’any, dels quals 25 són venuts amb la marca ATO. La pràctica totalitat del producte es queda a Catalunya, però des del 2015 la marca exporta a la Xina i ara també a Líbia. “La nostra gran aposta continua sent la venda local, però volem potenciar el mercat asiàtic, que a hores d’ara suposa el 3%-4% de les vendes”, assenyala Puigdemont. Llet ATO descarta exportar a Europa per l’excés de producció que hi ha en el conjunt del continent.

 ??  ??
 ??  ?? ATO està formada per set explotacio­ns que el 2008 van comprar un 60% de la marca a Capsa
ATO està formada per set explotacio­ns que el 2008 van comprar un 60% de la marca a Capsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain