La Vanguardia (Català) - Diners

Arribar a l’espai a meitat de preu

-

Pangea Aerospace desenvolup­a un coet per reduir els costos que suposa posar un satèl·lit en òrbita i les llistes d’espera Portarunsa­tèl·lit a l’espainoés ni barat ni ràpid ni ecològic. Les empreses interessad­es aposar unsatèl·lit en òrbita han de fer front a grans costos econòmics i a llistes d’espera de dos anys per accedir auns coets que, a mésde ser grans consumidor­s d’energia, nomésserve­ixen per aunúnic llançament.

Ambl’objectiu de posar remei a aquesta situació, quatre enginyers aeroespaci­als iun llicenciat aEsade han creat la start-up Pangea Aerospace. Fundada el febrer d’aquest any i ambseu aBarcelona, Pangea Aerospace treballa en el desenvolup­ament d’un coet que aspira a reduir a lameitat els costos de portarunsa­tèl·lit a l’espai.

Batejatcom­aMeso Rocket, el coet de Pangea Aerospace serà capaç de transporta­r sa- tèl·lits de fins a 150 quilograms a l’espai auna òrbita d’entre200i 2.000 quilòmetre­s d’altitud, el que es coneixcoma òrbita baixa. “Els satèl·lits cada vegada sónmés petits, de manera que janoes necessiten coets tan grans ni tan costosos”, assenyala Adrià Argemí, undels socis fundadors de la start-up.

Unaltre dels aspectes innovadors en què treballa l’equip de Pangea Solutions és que “elMeso Rocketnosi­gui d’un sol ús, sinó que una part del coet es pugui reaprofita­r”, explica Argemí. “Aquesta fita, nomésassol­ida per una única empresa almón, no nomésés beneficios­a per almedi ambient sinó també per a la reducció dels costos”, afegeix el cofundador. El motor també seràun 10% méseficien­t que els motors convencion­als, unpercenta­tge que suposaràun­gran estalvi en combustibl­e.

Pangea Aerospace ha aconseguit captar 200.000 euros d’inversió fins ara.

 ??  ?? El Meso Rocket transporta­rà satèl·lits de fins a 150 quilograms fins al que es coneix com a òrbita baixa (a entre 200 i 2.000 quilòmetre­s d’altitud)
El Meso Rocket transporta­rà satèl·lits de fins a 150 quilograms fins al que es coneix com a òrbita baixa (a entre 200 i 2.000 quilòmetre­s d’altitud)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain