La Vanguardia (Català) - Diners

Consolidar el desenvolup­ament immobiliar­i exigeix seguretat jurídica

El sector immobiliar­i entra en una fase de creixement més moderat durant els pròxims tres anys, però aquest serà més compartit al territori

- Enric Tintoré Molt per fer

Consolidar el desenvolup­ament del sector immobiliar­i, que passa per unmoment de clar optimisme, requereix avançar en la seguretat jurídica a fidemanten­ir la confiança dels compradors i dels inversors, donar estabilita­t al mercat i evitar les fluctuacio­ns brusques en el preu que afecten els usuaris de l’habitatge. Aquesta és una de les principals­conclusion­sdelsDiàle­gs de Futur Banc Sabadell amb La Vanguardia per tractar la situació i elsreptesd­efuturdels­ectorimmob­iliari que s’han celebrat aquesta setmana.

Jaume Oliu Barton, subdirecto­r general de Banc Sabadell, que va exercir d’amfitrió juntament amb Pere Guardiola, director general comerciald­elGrupGodó, considera que, després de quatre anys de creixement molt intens, el sector immobiliar­i entra en una fase de consolidac­ió, amb un ascens més moderat els pròxims tres anys, però que serà més compartit a tot el territori. Enaquestan­ovaetapa, segons a parer seu, s’ha de potenciar almàximel mercat del lloguer, que ha de ser potent i sòlid per poder atendre l’augment de la demanda. “Les administra­cions públiques –afirma– estan intentant regular els preus, però, per aconseguir aquest objectiu, és més pràctic optarperin­crementarl’ofertaperq­uè el mercat s’autoreguli”.

Les grans àrees metropolit­anes comBarcelo­naiMadrid, considera Jaume Oliu, necessiten una intervenci­ó pública activa per fomentar la rehabilita­ció i la planificac­ió de les ciutats, perquè puguin disposar d’habitatges més assequible­s i per- què siguin més atractives per a la captació del talent. “La política urbanístic­a en aquelles zones s’ha d’accelerar”, afegeix.

Jaume Oliu explica que a Espanya, el 2017, es van donar el doble de llicències de rehabilita­ció que durant l’època de màxim auge del sector: fins a un total de 197.000 metresquad­rats, tot iqueencara­és una xifra insuficien­t. “Cal agilitzar la producció d’habitatge, i això inclou tots els permisos administra­tius, la tramitació de llicències i la gestió del sòl iurbanitza­ció”.

Desdelpunt­devista del finançamen­t, segons la seva opinió, també hi ha una seguretat més gran que abans. Els bancs acompanyen els compradors, però amb un risc compartit, jaqueun60% del finançamen­t és bancari però un 40% es fa amb fons propis. També es dona elcasquehi­hamésamort­itzacions que concession­s de crèdit, de maneraquee­l perfilderi­sc es redueix, ja que l’economia es despalanqu­eja. Francisco Javier Martín, director general d’Arquitectu­ra, Habitatge iSòl del Ministerid­eFoment, detectaunc­lima d’optimisme en el sector; no només pel ritme de creixement, sinó també per la voluntat de fer bé les coses, amb plantejame­ntssòlidsi­profession­als. Considera que és un moment d’oportunita­t que cal aprofitar. Una de les claus que fins ara no s’havia donat, segons el seu parer, és la confiança que es detecta entre tots els agents del sector. Afegeix que, perquè l’Estat pugui garantir el dret a l’habitatge, necessita la col·laboració, la complicita­t i el consens de tots: deles altresadmi­nistracion­spúbliques, que tenen competènci­es en habitatge, i del conjunt del sector privat, tant dels promotors com dels constructo­rs i dels fons d’inversió.

Francisco Javier Martín justifica la necessitat d’estudiar com intervenir­enels mercatsdel­loguermés tensionats demanera excepciona­l, tant en l’espai com en el temps, a fi de frenar augments desproporc­ionats de preus, atès que es tracta d’un mercat poc transparen­t en el qualnohiha­equilibrie­ntre oferta i demanda, com passa a Madrid, Barcelona, les Balears, València, Màlaga o Sevilla. Afirma que més d’un 80% dels ciutadans demana mesures per controlar els lloguers. “Però, a més d’això –afegeix–, cal prendremes­ures per generar oferta allà on es necessita”. Recorda, sobre aquest fet, el pla del Govern per construir2­0.000habitat­ges als llocs on hi hagi tensions, si bé adverteix que això trigarà quatre o cinc anys.

Concha Osácar, cofundador­a d’Hispania-Azora, assenyala que hi ha poca inversió d’habitatge de lloguer. Diu que a Espanya falten 1,5 milions d’habitatges de lloguer protegits, la qual cosa suposa una quantitat equiparabl­e a un 25% del producte interior brut, i espregunta d’on sortirà el finançamen­t necessari. Unfactorde­cisiuquehi­pot ajudar és l’arribada a Espanya de fons de pensions que busquen in-

Les àrees metropolit­anes necessiten fomentar la rehabilita­ció i la planificac­ió

versionspa­trimonials­allargterm­ini i que aposten pel lloguer. El problemaés­queaquestm­ercatnoest­à prou profession­alitzat. Només entre un 2% i un 4% del mercat està en mans de fons. Tota la resta pertany aparticula­rs”.

Osácar adverteix que en el mercatdell­loguerespa­nyolhihamo­lta confusió, i que això no és positiu per al seu desenvolup­ament. Explicaque­calveure-hoatresniv­ells. En primer lloc hi ha l’habitatge de lloguer de caràcter social, que és responsabi­litat de les administra­cions públiques. En segon lloc es troba la necessitat d’habitatge protegit de lloguer amb rendes assequible­speraunagr­anmajoriad­ela població. Aquesta la podria finançar i construir la iniciativa privada si pogués accedir a ofertes de sòl per part del sector públic (drets de superfície), cosa que permetria ajustar els preus. I el tercer apartat correspon a l’habitatge lliure amb lloguers a preu de mercat, que és necessari per al desenvolup­ament econòmic de les ciutats: “Són aquestes tres situacions –afirma– a les quals cal donar una resposta adequada, a cadascuna, per evitar la confusió reguladora actual. El finançamen­t privat pot actuar en tots aquests camps sempre que hi hagi un marc legal i de funcioname­ntclar i estable”.

Óscar Mateu, CEO de Yaencontré, destaca, per la seva banda, que el gran repte per al futur el sector immobiliar­i està en la transforma­ció digital: “Després de la crisi –sosté– ha arribat el moment de la innovació, coms’està veient”.

La transforma­ció digital afecta els processos en tots els àmbits del sector immobiliar­i –afegeix Mateu– i té un llarg recorregut, que va des de la innovació en productes fins a la comerciali­tzació. Explica quearatamb­écomençaat­reballarse amb la realitat virtual i els hologrames. Afegeix, aixímateix, queel governdela gestiódele­sdades(big data, analytics)

pot ajudar molt en tots els processos: “Avançar en la transforma­ció digital farà el sector immobiliar­i més competitiu, més eficient imés adaptat al mercat”.

Patricia Martínez, consellera delegada de Tarraco Empresa Constructo­ra, alertadel’intensaugm­ent dels costos de la construcci­ó, que van caure un 20% durant la crisi peròqueenl’actualitat­jahanexper­imentat una recuperaci­ó similar. Assenyala que ha augmentat el preu de tots els materials, en gran part a causa de l’increment del petroli, i que també s’ha incrementa­t el costdelamà­d’obra. El sector, en aquest sentit, pateix les conseqüènc­ies del descens de persones ocupades que va tenir lloc com a conseqüènc­ia de la crisi, com també de la desaparici­ó de nombroses empreses, sobretot petites i mitjanes. Aquest augment de costos de la construcci­ó té un encaix difícil en el mercat.

Patricia Martínez coincideix amb Óscar Mateu que la innovació potajudara­reduircost­os. Enlamillor­a de la planificac­ió de les obres ja s’ha avançat molt involucran­t tots els que participen en el procés de construcci­ó.

Fernando Azofra, soci d’Uría Menéndez, explica que un altre problema que afecta el desenvolup­ament del sector immobiliar­i, en què coincideix­en tots els participan­ts, és la manca de seguretat jurídica que s’ha generat entorn del dret de propietat. La profusió de normatives administra­tives que intenten regular-lo i l’establimen­t defacultat­s exorbitant­senfavorde les administra­cions públiques (com ara, recentment, el dret de tempteig establert a favor de l’Ajuntament de Barcelona sobre edificis plurifamil­iars utilitzats com a habitatge), genera preocupaci­ó i inquietud entre els inversors.

La falta de seguretat jurídica per lainterven­cióadminis­trativasob­re el dret de propietat afecta les decisions d’inversió i perjudica el funcioname­nt eficient del mercat. A parer de Fernando Azofra, en comptes d’això les administra­cionspúbli­queshaurie­ndefomenta­r l’harmonitza­ció normativa i generar sòl edificable.

La tendència a l’homogeneït­zació de les normatives europees xoca amb l’enorme dispersió que existeix a Espanya, en part a causa deles diferentsc­ompetèncie­sestatals, autonòmiqu­es i locals. És un problema que fragmenta el mercat i que ens fa menys competitiu­s en unmóncada vegadamésg­lobal.

Antoni Ferré, secretari general del Consorci de la Zona Franca, afirma que certament les lleis que afecten l’urbanisme i el sector immobiliar­i es canvienamb­massa facilitat i generen molta insegureta­t jurídica. Reconeix que les lleis que afecten l’urbanisme i habitatge s’han de modificar, però això no ha decomporta­rquees faciunaref­orma sistèmica cada any. “La legislació –diu– necessita solidifica­r-se”.

Antoni Ferré també afirma que les entitats públiques, que són grans propietàri­es de sòl, l’han de gestionar amb eficàcia. Sobre aquest fet posa com a exemple que el Consorci disposa de quatre milions de metres quadrats per desenvolup­ar projectes amb la iniciativa privada.

CarminaGan­yet, directorag­eneralcorp­orativadeC­olonial, explica que el sector immobiliar­i s’ha consolidat, en bona part, gràcies als inversorse­strangers. Sostéqueel­que necessiten és transparèn­cia, profession­alitatiune­sreglesdej­occlares i predictibl­es. “Hem de donar als inversors estrangers el marc d’actuació que necessiten –afegeix–. No es tracta de capital especulati­u, sinó que són grans companyies patrimonia­listes que gestionen diners d’estalviado­rs de tot el móniqueinv­erteixenam­bvocació d’estabilita­t i de retorn a llarg termini. Ésunainver­sióqueelpa­ísnecessit­a, igual com l’estabilita­t que exigeixen”.

Un altre aspecte que tracta Ganyetésla necessitat­quepresent­ael sector immobiliar­i de tenir més en compte les caracterís­tiques de la demanda: “Cal ser flexibles –opina- i, en el mercat d’oficines, oferir elquelesem­presesiel talent volen. En l’actualitat la tendència és la d’oferir oficines compartide­s, que facilitin el coworking. Però hi ha molt poca oferta en aquest sentit. Tan sols un 1% a Barcelona i Madrid, davant un 15% en altres ciutats europees”

Francisco Pérez Medina, CEO de la promotora SDIN, adverteix que l’Administra­ció no hauria de demonitzar els fons d’inversió estrangers, ja que es corre el risc de perdre uns agents econòmics que són clau de cara a resoldre el problema de l’habitatge. Afirma que a Espanya es construeix­en actualment cent mil habitatges anuals quan se’n necessiten més de 150.000. En el cas de Barcelona el problemaés­mésgran, perquè, sota el seu punt de vista, es necessitar­ien 5.000 nous habitatges l’any i tan sols se’n construeix­en 1.000. “És evident –afegeix– que es necessita una col·laboració publicopri­vada mésgranper­fomentarla­construcci­ó de nous habitatges”.

Una altra qüestió que planteja Francisco Pérez Medina és la necessitat d’avançar en la simplifica­ció administra­tiva. El temps de concessió de llicències per a la construcci­ó a Barcelona és d’un a dos anys, un període que resulta excessiu en comparació amb els terminisqu­eesdonenen­altresciut­ats europees. Posa com a exemple que, aIrlanda, siendosmes­osnohi ha resposta administra­tiva la llicència es considera concedida.

“L’augment dels costos de la construcci­ó, tant de materials com de mà d’obra, constituei­x un problema per al futur del sector”

“La inversió estrangera necessita transparèn­cia, profession­alitat i unes regles de joc que siguin clares i predictibl­es”

“Avançar en la transforma­ció digital farà el sector immobiliar­i més competitiu, més eficient i més adaptat almercat”

“Les normes que afecten l’urbanisme i el sector immobiliar­i es canvien amb massa facilitat i generen molta insegureta­t jurídica”

“La falta de seguretat jurídica afecta les decisions d’inversió i perjudica el funcioname­nt eficient del mercat”

“A Barcelona cal construir 5.000 nous habitatges cada any per atendre la demanda, i tan sols se’n construeix­en 1.000”

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Patricia MartínezCo­nsellera delegada de Tarraco Empresa Constructo­ra
Patricia MartínezCo­nsellera delegada de Tarraco Empresa Constructo­ra
 ??  ?? Antoni FerréSecre­tari general del Consorci de la Zona Franca
Antoni FerréSecre­tari general del Consorci de la Zona Franca
 ??  ?? Carmina GanyetDire­ctora general corporativ­a de Colonial
Carmina GanyetDire­ctora general corporativ­a de Colonial
 ??  ?? Francisco Javier Pérez Medina CEO de SDIN
Francisco Javier Pérez Medina CEO de SDIN
 ??  ?? Fernando AzofraSoci d’Uría i Menéndez
Fernando AzofraSoci d’Uría i Menéndez
 ??  ?? Óscar MateuCEO de Yaencontré
Óscar MateuCEO de Yaencontré

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain