La Vanguardia (Català) - Diners

Llars energètica­ment vives

La Fundació Naturgy ha impulsat un fons solidari per a l’aplicació de solucions de baix cost en matèria de rehabilita­ció energètica de llars vulnerable­s

- Alejandro Teodoro

Devegades, rere els freds números hi hauncàlida responsabi­litat. I rere petits gestos s’amaguen grans avenços. Hova asseverar el filòsof francès Jean-Paul Sartre: “El compromís ésun acte, no una paraula”. Doncs això: actuem.

AEspanya una de cada cinc llars pateix pobresa energètica. Unproblema que no entén de geografia. Unes 242.000 persones la pateixen aBarcelona, fins a 323.000 aMadrid, mésde 18.000 a Sevilla i 17.400 aACoruña. Unasituaci­ó d’emergència que des de les companyies energètiqu­es s’ha començat a assumiramb­força per mitigar-ne els efectes negatius.

Però no ésnoméspar­lar-ne. És actuar. La Fundació Naturgyha activatunf­ons solidari per a la rehabilita­ció energètica d’habitatges vulnerable­s. Unpla que inicialmen­t es posa en marxa a Catalunya, Galícia i Madrid per impulsar solucions de baix cost que adeqüin els habitatges a les necessitat­s d’un confort mínim. Per aconseguir-ho, la companyia aporta al fons, a través de la seva fundació, una quantitat inicial que dependrà del nombre d’immobles que necessitin el seu suport. “Aquest import inicial no téunmàximn­i un mínim; lasumafina­l dependrà del resultat de l’anàlisi dels habitatges”, expliquen des de la Fundació. En aquest sentit, el fons també està obert a qualsevol persona, amb aportacion­s que poden ser des d’un fins a 10.000 euros. I el compromís, aquí, es duplica. “Des de la Fundació Naturgy enscomprom­etema contribuir­ambel mateix import generat per les persones físiques i empreses”, afirma Martí Solà, director general de la organitzac­ió. Ambuna particular­itat: “Tots els diners que es recaptin es destinaran a la rehabilita­ció d’habitatges; ni una sola despesa de gestió o administra­ció es cobriràamb­els fons”, puntualitz­a.

Perquèno ésnoméspar­lar. És actuar. I evoluciona­r. La iniciativa neixambl’estudi Rehabilita­ció exprés en llars vulnerable­s. Solucions de baix cost, encarregat per Fundació Naturgy i publicatco­ma llibreamb una recopilaci­ó de 76 solucions per contribuir a la millora en l’eficiència energètica de les llars. “Unavegada finalitzat el llibre, ens faltava alguna cosa”, apunta Martí Solà.

Evoluciona­r del parlar a l’actuar. I aquest “alguna cosa” era incentivar unes quantes rehabilita­cionsambel fons solidari. Es tracta d’un conjunt d’actuacions necessàrie­s enunparc immobiliar­i envellit: aEspanya gairebé la meitat dels habitatges es van construir abans del 1979. Fins aquesta data no hi havia l’obligació d’aïllar els edificis. És precisamen­t en aquests immobles, sobretot en aquells en una situació precària, on la Fundació Naturgy actua. Inoho fa sola. Durant elmesd’octubre l’entitat ha firmat convenisam­b agents del tercer sector per executar les primeres obres. D’aquesta manera, els beneficiar­is seran persones que visquin en cases ateses per entitatsco­mara Fundació Foment de l’Habitatge Social, Càritas, Hàbitat3, la Creu Roja, la Fundació Roure, la Fundació Constructo­ra Benèfica o d’altresambc­onvenis de col·laboracióa­mbla Fundació Naturgy.

Així, algunes de les 76 solucions derivades de l’estudi passen de les paraules als fets. Dela teoria a la pràctica. La realitat és que la Fundació treballa des de fa temps en certes rehabilita­cions, però l’activitat, a partir de l’impuls del fons solidari, s’incrementa i es consolida. Elmotiu? “Una de les conclusion­s de l’estudi assenyala que una reforma exprés de set mesures augmentaun 22% els dies de benestar a l’any sense consum d’energia, cosa que pot suposar unestalvi de fins a 650 euros anuals”, confirmen des de la Fundació.

La iniciativa no pretén pal·liar directamen­t els baixos ingressos de milers de famíliesam­buna contribuci­ó econòmica per pagar factures endarrerid­es o futures. Tanmateix, ho aconseguei­x indirectam­ent, atès que intervé enels factors que avui dia incremente­n la despesa energètica. “La falta d’aïllament, una pro- tecció insuficien­t contra el sobreescal­fament solar i l’ús de materials inadequats són les grans mancances”, indiquen. Per aquest motiu s’executen dues grans línies de treball. D’una banda, la rehabilita­ció directa d’habitatges, ambpropost­es relatives a l’aïllament enfaçanes, parets, vidres, fusteria o sostres. Un ventall d’actuacions afavorides pels avenços que s’han dona en el sector de l’edificació. Del’altra, la millora dels equipament­s dins de la llar, com per exemple frigorífic­s, calderes o deshumidif­icadors.

Segons els càlculs duts a terme per la Fundació Naturgyamb­l’ajuda d’un grup d’experts, la rehabilita­ció exprés plantejada a partir de l’estudi ascendiria fins als 7.000 euros –sufragats pel fons solidari–, una xifra molt inferior als 20.000 o fins i tot els 35.000 euros que costaria una reforma integral. Aquest conjunt de treballs beneficiar­an inquilins o amos que necessitin rehabilita­r les els seus habitatges­amburgènci­a per viure en millors condicions i, per descomptat, per reduir la seva factura. D’aquesta manera es transforma una situació de ruïna energètica en llars vives i confortabl­es. D’aquesta manera s’evoluciona del parlar al compromís d’actuar.

L’objectiu de la iniciativa és rehabilita­r els habitatges en l’àmbit de l’equipament i de l’eficiència energètica

Les mesures adoptades en el pla de reformes exprés poden suposar un estalvi de fins a 650 euros mensuals

 ?? NATURGY ??
NATURGY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain