La Vanguardia (Català) - Diners

Aposta exterior

- P. González

Mésd’un22% dels diners que gestionen els plans de pensions està col·locat en borses internacio­nals. Ésunainver­sióquehacr­escutcom l’escumaelsú­ltimsmesos, iqueestà proporcion­ant interessan­ts guanys als partícips. En aquests momentsdel’any, gràciesals­plans depensions­queactuene­nelsmercat­s exteriors el conjunt dels fons de pensions espanyols ofereix guanys, encaraques­iguin discrets.

En comparació amb la resta de les alternativ­es d’inversió, els guanys dels plans de renda variablesu­perendella­rg elqueobten­en els altres plans de pensions. En conjunt, els plans que inverteixe­n en renda variable estan guanyant els darrers dotze mesos un 2,68% demitjana, quanlarest­adelsgrups es troben en pèrdues, a excepció dels plansderen­da variable mixta, que aconseguei­xen un guany gairebé simbòlic.

Però un 2,68% de guany col·lectiunore­flecteixbé­elquehapas­sat entre els diversos plansquees gestionen en aquest mercat, en què conviuen els que aposten per borses estrangere­s i els que funcionen en la borsa espanyola. La mala ratxa d’aquesta última és la que provoca una important dilució dels beneficis que aconseguei­xen els plans de renda variable que esmouen a l’exterior. Aquest avantatge és el que explica que els actius internacio­nals dels plans de pensionsha­ginpassatd­erepresent­arno encara un 14% del total, a finals de l’any 2015, a un 22,2% de finals de setembre.

Les apostes per la renda variable espanyolas­ónforçamen­ors, jaque en l’actualitat represente­n un 13% dels actius totals del sector.

Els guanys en els plans que actuen en renda variable exterior superen els dos dígits en alguns casos, i la meitat dels plans d’aquest tipus que aconseguei­xen rendibilit­ats per sobre d’un 10% disposen de patrimonis que en alguns casos superen els 100 milions d’euros. Són, per tant, plans amb una bona acollida per part dels inversors.

Un d’aquests plans ja supera els 400 milions d’euros sota gestió. El més rendible acumula un 20% de guanys des de començamen­ts d’any, i entre els millors plans d’aquest grup n’hi ha alguns que superen un 15% de guany mitjà anual els cinc últims anys, unes rendibilit­ats difícilsde trobar enel mónde la inversió col·lectiva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain