La Vanguardia (Català) - Diners

Responsabi­litat social dels nostres diners

- Xavier Cornella Castel Conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà Financial Group

Els canvis accelerats en què ens trobem immersos ens porten a viure, en tots els àmbits, modificaci­ons d’escenari contínues. Per poder-nos-hi adaptar i superar-ho amb èxit, cal un canvi de mentalitat. Els nous reptes exigeixen fórmules noves, i la banca privada no és aliena a aquesta realitat.

Al centre d’aquest canvi està emergint un nou tipus d’inversor o estalviado­r —sobretot entre les generacion­s més joves— interessat a saber amb quina finalitat es fan servir els seus diners i en què s’inverteixe­n els seus estalvis. Són persones que tenen molt present la responsabi­litat social dels seus diners, a les quals s’ha de convèncer, això sí, que aquesta “responsabi­litat” no és incompatib­le amb la “rendibilit­at”.

La catarsi del canvi es fonamentar­à, per tant, en la gestió sostenible i en l’impacte de les inversions. És en aquest punt que les entitats financeres, no només per un afany d’estratègia i rendibilit­at comercial, ens hem d’alinear amb els interessos socials de la ciutadania. Hem de treballar amb ella i no tan sols per a ella.

Cada vegada hi ha més ciutadans que cerquen institucio­ns que els ajudin a casar les seves necessitat­s financeres amb les inquietuds per a una societat més àmplia. I entenc que és aquí que la banca privada hi ha de jugar un rol encara més determinan­t. Ja som moltes les entitats financeres que estem desenvolup­ant un paper destacat en l’adopció de mesures per assolir els objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolup­ament Sostenible de les Nacions Unides per a un món millor. Per tant, estem disposades a fer la nostra contribuci­ó per reduir la pobresa, protegir el planeta i promoure iniciative­s perquè totes les persones tinguin oportunita­ts de prosperita­t.

Conceptes com la salut i el benestar, l’educació de qualitat, el repartimen­t de la riquesa, l’accés a l’energia, el desenvolup­ament econòmic, el consum responsabl­e o la innovació formen part de les preocupaci­ons de bona part de la ciutadania a tot el món. La banca privada no pot romandre aliena a aquestes aspiracion­s globals i ha de seguir un model de negoci sostenible i oferir estratègie­s d’inversió responsabl­es i compatible­s amb aquests conceptes. En aquest sentit, el desenvolup­ament de productes financers sostenible­s és una realitat cada cop més habitual.

Un estudi recent elaborat per l’escola de negocis de Harvard apuntava que les companyies que més s’enfoquin cap a la sostenibil­itat tindran empleats més satisfets i generaran més rendiment. És a dir, seran més productive­s. Per tant, la recompensa d’aquest canvi no serà només externa, sinó també interna. I, en el cas de la banca privada, comportarà un creixement més sostenible.

Estic convençut que un enfocament cap a un impacte social positiu per part de la banca privada serà un plus per a la seva competitiv­itat i rendibilit­at. I també entenc que, tal com ja apunten alguns, si no canviem el que fem i com ho fem, seran els clients mateixos els que faran el canvi per nosaltres. Hem de fer una aposta decidida per crear una nova banca privada per a un nou món. I aquest nou món, no ho oblidem, ja és aquí.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain